İslâm medeniyeti, birlikte yaşama modeli

İslâm medeniyeti, birlikte yaşama modeli
"İslam medeniyetinin birlikte yaşama tecrübesi Avrupa'ya model olmalı"  

Türkiye Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Mehmet Görmez, "İslam ve Anadolu medeniyetinde çok engin bir birlikte yaşama tecrübesi olduğunu" belirterek, bunun Avrupa'da değişik kültürlerin birlikte yaşamasına model olması gerektiğini söyledi. 

Almanya'nın başkenti Berlin'de 'İslam Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübesi' adlı konferansta konuşan Görmez, "Peygamberimiz Medine'de Mescid-i Nebevi'nin içinde Necranlı Hıristiyanlara çadır kurdurup, onların ibadetlerini kendi mescidinde serbestçe yapmalarına müsaade etmiştir. Onlarla günlerce dini meselelerde müzakere etmiş olmasına rağmen, sahabeler bu olayı kesinlikle yadırgamamışlardır" diye konuştu. 

Görmez, Fatih Sultan Mehmet'in kendi döneminde azınlıklarla yaptığı sözleşmelerin, günümüzdeki insan hakları sözleşmelerinin bir çoğundan daha ileri düzeyde olduğunu vurguladı. Profesör Görmez, "Bu örnekler, İslam tarihinde birlikte yaşama örneklerinden sadece birkaçıdır. Bu itibarla, günümüz dünyasında meydana gelen savaşlardan ve kötülüklerden dinler ve uygarlıklar sorumlu değildir" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat da, Almanya'da hep birlikte uyum içinde yaşamayı başardıklarını, "bu tecrübenin, kültürel kökenlerimizde var olan bir özellikten geldiğini" dile getirdi. 

Program, Berlin Din Hizmetleri Ataşeliği Tasavvuf Musikisi Korosu'nun müzik eşliğinde seslendirdiği birbirinden güzel ilahi ve kasidelerin ardından sona erdi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.