Ruslar, Türkiye hakkında ne düşünüyor?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova ziyaretini değerlendiren Rusya halkı ilginç tespitlerde bulundu. Sorunsuz siyasi ilişkiler, 2008'de 40 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmi, inşaat sektöründe Rusya'nın gelişimini sağlayan yüzlerce Türk inşaat firması, enerji ve turizm iki ülkeyi birbirine yaklaştıran temel omurgayı oluşturdu. 500 yıllık tarih sürecinde hiç olmadığı kadar gelişen iki ülke ilişkileri, sıradan halkın da düşünce yapısını değiştirdi. Rus ve Türk halkları artık birbirine çok daha yakın bakıyor. Görüşlerini alma fırsatı bulduğumuz rastgele halktan hiç birinin Türkiye hakkında olumsuz düşünce ifade etmemesi dikkat çekti.
Akademisyen olarak görev yapan Aleksander Nedetko, Cumhurbaşkanı Gül'ün Rusya ziyaretini olumlu bulduğunu, Rusya'nın dış politika açılımlarını geliştirerek tüm dünya ile entegrasyon sürecini hızlandırması gerektiğini söyledi. Nedetko, "ABD'nin Gürcistan'da demokrasi ihraç etmek adına neler yaptığını gördük. Bu tür politikalar yerine masaya oturarak işbirliklerini geliştirmek lazım. Tarihte yaşanan bir kısım zorluklar olsa da halklarımız dosttur. Dostluk ilişkilerini devam ettirmeli. Yeni sayfalar açmalıyız. Dedelerimiz savaştı, biz bundan ders çıkararak savaşmamak için çaba harcamalıyız." dedi.
Kendisinin ev kadını olduğunu ifade den Natalya Yaloçkina da Gül'ün ziyareti ile ilgili düşüncelerini şu şekilde açıkladı: "Türkiye Cumhurbaşkanının gelmesinden çok memnunum. Bizim vatandaşlarımız da sık sık onun ülkesini ziyaret ediyor. Türkiye'de tatil yapmak harika bir duygu. Antalya Kemer'i unutmam mümkün değil. Halklarımız dost olmalı. Türkler çok sempatik bir halk. Misafirperverler. Bol güneş sanırım insanlara bu şekilde yansımış. Türkiye bol güneşle hep bayram havasında."
"TÜRKİYE'YE ÇOK GİTMEK İSTERDİM."
Doktor Yelena Zaytseva da söz konusu ziyareti olumlu bulduğunu, iki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyledi. Zaytseva, "Rusya'da halkın büyük çoğunluğu Türkiye hakkında olumlu düşünüyor. Ben de buna dahilim. Türkiye'ye hiç gitmedim ama çok gitmek isterdim. Siyaset bizi çok ilgilendirmese de Türkiye'de tatilin güzel olduğunu duyuyorum." şeklinde konuştu.
Gül'ün Rusya için önemli bir misafir olduğunu kaydeden Vera Şipilova, görüşmelerde iki ülke arasında yeni anlaşmaların sağlanmasını beklediğini söyledi. Şipilova şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye bende güzel doğa, lezzetli yemekler, yaz ayı, deniz ve güneş çağrışımları yapıyor. Şimdi iki ülke arasında olumlu gelişmeler var. Yeni nesil olarak tarihten çok bu ilişkileri ileri taşımaya ihtiyacımız var."
"ÜLKELERİMİZİN GELECEK PERSPEKTİFLERİ VAR."
Turizm sektöründe çalışan İgor Çernov da iki ülkenin gelecek perspektifleri olduğunu, ziyaretin iki ülke ilişkilerine çok olumlu yansımaları olacağını kaydetti. Çernov, " Türkiye bizim komşumuz. Çok misafirperver bir halk. İstanbul'da Rusça konuşan çok sayıda insan var. "Koja, Koja (Deri)" diye sesleniyorlar. Çok insanımız Antalya'da tatil yapıyor. Ben iki ülke arasında tüm ilişkilerin geliştirilmesini destekliyorum. Türkiye'nin geleceği parlak, gelişmekte olan bir ülke. Sanayi ve turizm dahil tüm alanlarda geniş potansiyel var. Ülkedeki köy ve tarım alanı da gelişmiş durumda." ifadelerini kullandı. Tarihi silmenin mümkün olmadığını, ancak orada kalmak yerine hep ileriye bakmamız gerektiğini kaydeden Çernov, iki ülkenin de geleceğinin iyi olmasını arzu ettiğini belirtti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.