Dergâh'a turist ilgisi

Dergâh'a turist ilgisi
Karabaş-ı Veli Dergahı'nı 4 yılda 5 bin yabancı turist gezdi  

Osmanlı mimarisinin en seçkin örneklerinin sergilendiği Karabaşı-i Veli Tekkesi, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor. Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açılan tarihi yapıyı, 4 yılda 5 bin yabancı turist ziyaret etti. 

Kültür merkezi olarak hizmet veren yapı Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından işletiliyor. Her akşam sema gösterileri, ney dinletileri ve çay sohbetlerinin yapıldığı bu nezih mekan, kentin en önemli uğrak mekanlarından biri haline geldi. Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Altay, merkezi 4 yılda 5 binden fazla yabancı turistin ziyaret ettiğine dikkat çekti. Ziyaretçilerin duygularını yazdığı defterin 2 klasöre ulaştığını belirten Altay, "Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden Güney Kore ve Japonya'dan yoğun ziyaretçi alıyoruz. Güney Kore'de turizm kitaplarında Karabaş-ı Dergahı yer aldığı için Bursa'ya gelen her Güney Kore'li burayı ziyaret ediyor. Amerika'dan da çok yoğun ilgi var. Mevlana öğretilerini çok iyi biliyorlar. Avrupa ve Arap ülkelerinden de gelen oluyor." diye konuştu. 

Dergaha gelenlerin hayatında ilk kez sema izlediğini anımsatan Altay, yabancı turistlerin bundan çok etkilendiğini kaydetti. Yabancıların, sema'da fiziksel gücün dışında ilahi bir gücün varlığından söz ettiklerini anlatan Altay, şöyle konuştu: "Yabancı turistlerin sema'ya olan ilgisi gerçekten çok fazla. Turistlerin bir Mevlana anlayışı var. Kendilerince çok iyi bilgiye sahipler. Rumi öğretilerini çok iyi biliyorlar. Bildikleri için de sema'yı merak ediyorlar. Sema'dan çok etkileniyorlar. Sema eğitimlerinin nasıl verildiğini çok merak ediyorlar. Bu konuda da bilgi veriyoruz."

Merkezde, dileyen herkese sema kursu verdiklerini ifade eden Altay, şöyle devam etti: "Kursiyerlerimiz 12 yaş ile 30 yaş arasında. Şu an bizim yetiştirdiğimiz 35 semazen var. Hala eğitim gören 12 kursiyerimiz daha var. Eğitimlerimiz devam ediyor. Semazenlerimizle, Türkiye'nin en büyük semahanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi'nde har ay bir gösteri yapacağız. Karabaş-ı Kültür Merkezi'nde sema kursu dışında dileyen herkese ücretsiz ney kursu da veriyoruz." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.