Olympus'un makinelerini Türk beyni küçülttü  

Olympus'un makinelerini Türk beyni küçülttü  
Akdeniz Üniversitesi'ndeki (AÜ) Antalya Teknokenti'nde nano teknoloji üzerine faaliyet gösteren özel bir firma, geliştirdiği özel teknik ile Japon devi Olympus'un ürünlerinde kullandığı lensleri daha ince ve hafif hale getirdi. 

Japonya'da 1919 yılında kurulan ve dünyanın önde gelen fotoğraf makinesi üreticileri arasında yer alan Olympus, Antalya Teknokenti'ndeki Nanoen adlı Türk firmasına başvurarak kendisi için kırılma endeksi yüksek kaplama yapmasını istedi. 

Bu teklif üzerine 9 kişilik ekibi ile harekete geçen firma, birkaç aylık çalışmanın ardından firmanın isteğini yerine getirdi. Nanoen'in sahiplerinden ve aynı zamanda AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, Olympus yetkililerinin ilk olarak bu çalışmayı nerede kullanacaklarını kendilerine söylemediğini belirtti. 

"Onların istedikleri optik özellikleri yakalayıp yakalamayacağımızdı. İstedikleri niteliği yakaladık." diyen Arpaç, "Projenin sonlarına doğru fotoğraf makinelerindeki lenslerde kullanıldığını öğrendik." dedi. 

Geliştirdikleri yeni ürünün kırılma endeksi daha yüksek olduğu için mevcut lenslerden daha ince olduğunu anlatan Türk bilim adamı, "Biz ayrıca cam yerine başka bir malzeme kullandık. Bu şekilde fotoğraf makinesinin daha ince ve daha hafif hale getirilmesini sağladık." şeklinde konuştu. 

Antalya'da üniversite ile sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden birisini sergilediklerini anlatan şirket müdürü Nedim Erinç, Nanoen olarak 3 yıl önce faaliyete geçtikleri bilgisini verdi. 

Aralarında Nissan, Tefal, General Elektrik gibi dünya devleri için proje hazırlayan firma, yurtiçinde 5, yurtdışında ise 7 proje teslim etti. Olympus için geliştirdikleri ilk projenin medikal endoskopi cihazları alanında olduğunu anlatan Erinç, "Bunlar hastaların damar veya boğazdan girerek görüntü almaya yarayan cihazlar. Bu borunun içinde cam bir malzeme var fiberoptik. Bu malzeme ne kadar saf ve temizse aldığınız görüntü de o kadar net oluyor. Olympus firması bunları cam malzemeden yapıyormuş, bunlar da içlerinde safsızlık içerdiğinden görüntü istediği netlikte değil. Biz de solucan yönteminden yola çıkarak onların cam yapımında kullandıkları hammaddeleri geliştirdik." diye konuştu. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.