Tarihî eserleri biriktirdi, evini müzeye çevirdi
Güven, merakla başladığı tarihi eşya biriktirme alışkanlığını zamanla büyük bir koleksiyona dönüştürdü.
Şükrü Güven, 1945 yılında Denizli'de öğrenim gördüğü sıralarda eline 400 yıllık bir Osmanlı Lirası geçmesiyle bu işe başladı. Bu parayı saklayan Güven'in içinde zamanla tarihe karşı bir merak uyandı. Daha sonra da kendisinin ve yakınlarından bulduğu tarihi paraları ve eşyaları toplamaya başlayan Güven, ev ve bahçesinde sergilemeye başladı.
Güven'in koleksiyonunda şu anda 200'de fazla para, 1940 yılına kadar dayanan eski bir daktilo, ilk imal edilen dikiş makineleri, kahve değirmeni, tekne hamuru, tarihi pul gibi eserler bulunuyor.
Evinin içinde tarihi eşyaları bulunduran Güven, Yeşilova'dan Çanakkale'de şehit olanların isimlerini, ilçeye has konuşma şivelerini ve lakaplarını da yazıya dökerek duvarlara asmış.
"Benim yaptığım bir anlamda kültürümüze sahip çıkmak." diyen Güven, sergisini sürekli olarak öğretmenlerin öğrencileri ile birlikte Yeşilova tarihini görmek için geldiklerini söyledi.
Yaptığı işi hobi olarak gören Güven, "Buradaki birçok eserin yöre kültürüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu işe hobi olarak başladım ama bundan sonra yöredeki eski eserleri geleceğe bırakmak için çalışacağım." diye konuştu.
Sergisindeki tarihi eşyalara bakarak eski yıllara döndüğünü anlatan Güven, Danişmentoğulları'na dayandığını tespit ettiği sülalesinin soy ağacını da çıkartmış.
Güven, 1952 yılında Ankara'da askerliğini yedek subay olarak yaparken arşiv kısmındaki bir askerle ahbaplık kurduğunu ve arşivden aldığı bilgileri kendi atalarınınki ile birleştirerek soyağacını oluşturduğunu dile getirdi.
Güven, her yıl temmuz ayının son haftasında akrabalarından 350 kişiyi de bir araya getirdiğini ifade etti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.