Mevlâna ve Hacı Bektaş

Mevlâna ve Hacı Bektaş
Mevlana ve Hacı Bektaş, 'Allah ve insan sevgisi'nde buluştu  

Çorum'da düzenlenen panelde, Hacı Bektaş Veli ile Mevlana, 'Allah ve İnsan Sevgisi' ortak paydasında ele alındı. Panelde, aşık ile neyzen aynı sahnede mini birer konser verdi.

Çorum Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜHAM) tarafından düzenlenen "Hacı Bektaş Velî'den Mevlâna Celâleddin Rûmî'ye Allah ve İnsan Sevgisi" konulu panel büyük ilgi gördü. Devlet Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen panel, aşık ve neyzenin aynı sahnede buluşması ile başladı. İlk kez aynı programda sahne alan Aşık İsmet ve neyzen Mustafa Ozulu'nun mini konseri ayakta alkışlandı.

Anadolu'da aynı dönemde yaşayan Hazreti Mevlana ve Hacı Bektaş Veli'nin ortak noktalarının konuşulduğu panelin açılışını HÜHAM Müdürü Doç. Dr. Osman Eğri yaptı. Konuşmasına Yunus'un 'Yunus öldü deyü sala verirler, Ölen hayvan imiş aşıklar ölmez' dizeleri ile başlayan Eğri, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve diğer aşıkların ölmediğini, onların, Muhammed Mustafa'nın her nefes alış verişinde Hakk'a yürüdüğüne inanılan gerçek canı taşıdıklarını söyledi. "Yüreğinde Allah ve insan sevgisi olmayanlar Yunus'un dilince Cehennem ateşinde yanmayı hak eden bir odun haline gelmiştir" diyen Osman Eğri, yüreğinde sevgiyi taşıyanların, canı cananı incitmeyenlerin Cehennem yüzü görmeyeceğini ifade etti.

Konuşmasını Niyazi Mısri'nin Allah sevgisini anlatan mısraları ile bitiren Eğri, şunları söyledi: "Bu yol dikenli ve meşakkatli bir yoldur. Tohum gibi toprağa saçılmaya, ekin gibi biçilmeye, saman gibi harmanda savrulmaya, buğday gibi değirmende öğütülmeye, hamur gibi fırında pişirilmeye razı gelmektir. Aşk davaya benzer, cefa çekmek de şahide. Şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki diyen Mevlana, Fihi Mafih adlı eserinde, 'Eğer Peygamberler ve veliler insanların eza ve cefalarına katlanmasalardı, etraflarında bir tek insan bile kalmazdı' der"

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan ise HÜHAM'ın ilk panelini düzenlediğini söyledi. Panelin önemine değinen Kılıçkaplan, konuşmasının ardından rahatsızlığını gerekçe göstererek salondan ayrıldı.

Panelin oturum başkanlığını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Koca, Hacı Bektaş Veli ve Mevlana'nın Horasan'da doğduğunu ve daha sonra ikisinin de Anadolu'ya yerleştiğini söyledi. Ferhat Koca, aynı dönemde yaşayan iki sultandan Hacı Bektaş'ın 1271, Mevlana'nın ise 1273 yılında vefat ettiğini ifade etti. Hacı Bektaş ve Mevlana'yı "Asya'nın iki kandili" diye anlatan Koca, "İkisi de insanlara kendi kendileriyle, diğer insanlarla ve Allah ile barışık olmalarını, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde bulunmalarını tavsiye etmiştir. Günümüzde gittikçe bireyselleşen, fakirlik veya zenginlikten dolayı yolunu şaşıran, doyumsuz hırs ve hasetten, vahşi rekabet ve savaşlardan yorulan insanlık için Hacı Bektaş Veli'den Mevlana'ya Anadolu'da yetişmiş pek çok gönül eri gerçekten hem sığınılacak güvenli bir sığınak, hem de güvenilir birer rehber niteliğindedir." şeklinde konuştu.


PANELİSTLER MEVLANA VE HACI BEKTAŞ'I ANLATTI

Panelistlerden Bektâşî Babası ve Araştırmacı Dursun Gümüşoğlu, Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'daki etkisi ve günümüze yansımalarına değindi. Mevlana ve Hacı Bektaş'ın Anadolu'nun büyük pirleri olduğunu ve aralarında her hangi bir ayrılığın olmadığını söyledi. Gümüşoğlu, Hazreti Peygamber'in son Peygamber, Kuran-ı Kerim'in ise hak kitap olduğunu hatırlattı.

Ehli Beyt'ten gelenlerin Seyyid-i Sadad olarak devam ettiğini ve Anadolu'da dedelik olarak bilinen kurumu oluşturduğunu dile getiren Dursun Gümüşoğlu şöyle konuştu: "Yüzyıllardır hakime gitmemişler. Çünkü dedelik makamına saygı olmuştur hep. Yoldan çıkanları yoldan uzaklaştırmışlar. Yüzyıllardır Anadolu'da insanlar barış ve sevgi içinde yaşamışlar. Bu hem Orta Asya'dan gelen Türk geleneğinin izleridir hem de Hazreti Pir'in izleridir."

Gümüşoğlu, konuşmasını verdiği birlik ve beraberlik mesajı ile tamamladı: "Toplumumuzun birbirini tanımaya, bilmeye ve 70 milyonun bir vücut olmaya ihtiyacı var. Birbirimize ne kadar sevgi ile bakabilirsek ve ne kadar beraberlik mesajı verebilirsek inancımıza ve toplumumuza doğru hizmet etmiş oluruz."

Panel sayesinde aynı devrin iki sultanını inceleme fırsatı yakaladığını belirten Türk Kadınları Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut, Hacı Bektaş Veli ve Mevlana'nın Allah aşkı ve insan sevgisiyle zuhur ettiğini kaydetti. Hazreti Peygamber (sav) devrinde yaşanan bir olayı paylaşan Sargut, "Peygamberimiz Kabe'ye girdiğinde putları yıkmak için Hazreti Ali'ye 'Omzuma çık' dedi. Hazreti Ali ise 'Edeb Ya Resulullah' şeklinde cevap verdi. Ve Hazreti Peygamber 'Benim emrim senin edebinden üstündür Ya Ali' dedi. İşte Peygamber böyle bir sultandır." diye konuştu.


PANELE İLGİ BÜYÜK OLDU

Devlet Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleştirilen panele Vali Vekili Fatih Damatlar, Belediye Başkan Yardımcısı Saim Balcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, MYO Müdürü Prof. Dr. İrfan Çağlar, Dekanlar, İl Müftüsü Dursun Kaplan, TSE Bölge Müdürü Uğur Özdeniz, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Defterdar Yaşar Özkan, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Durmuş Arslan, SP Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Arif Ersoy, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, alevi ve sünni vatandaşlar ile davetliler katıldı. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.