"Masallarımız öz güven sağlar"

"Masallarımız öz güven sağlar"
"Avrupa'daki Türk çocuklarının özgüvenlerini kendi masallarımız sağlar"  

Fantastik Keloğlan masallarıyla tanınan eğitimci yazar Yücel Feyzioğlu, Avrupa'daki Türk çocuklarının özgüvenlerinin gelişmesini ve kişilikli olmalarını Türk masallarının sağlayabileceğini söyledi. 

Almanya'nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi'nde, 'Masalların tarihçesi ve psikolojik işlevleri' konulu bir konferans veren Feyzioğlu, Avrupa'daki Türk ebeveynlere seslendi. Feyzioğlu, "Çocuklarımız Türk edebiyatı, Türkçe masalların varlığından habersizse, bu kültürle büyümemişse, anadilleri Türkçe ve Türkiye'yi yeterince sevebilir mi?" diye sordu. 

Çocukların "çirkinde bile güzeli aramayı" masallar sayesinde öğrendiğine dikkat çeken Feyzioğlu, "Avrupa'daki Türk çocuklarının kimlik ve kişilikli olmasını istiyorsanız, masallarımıza önem verin. Onlara kendi masallarımızı anlatın, sevdirin, okutun" dedi. 

Türkçe-Almanca çift dilli Türk masal kitapları yazan Yücel Feyzioğlu'nun, örnek olarak sunduğu bazı Türk masallarını, çocuklara roller verip birlikte canlandırarak anlatması herkesin büyük ilgisini çekti. 

Çocuklara masalları sevdirmek için anne babaların da bu ve benzeri yöntemler kullanabileceğini aktaran Feyzioğlu, Avrupa'daki Türk çocuklarının eğitim problemlerinin temelinde anadillerini iyi bilmemelerinin yattığını belirtti. 

Avrupa'daki meşhur Anderson masalları sadece 1200 yıllık geçmişe sahipken, Türk-İslam masallarının 3 bin 500 yıllık geçmişi olduğunu anlatan Feyziyoğlu, buna rağmen Türk masallarına yeterince önem verilmemesinden yakındı. 

Yücel Feyzioğlu, Türk ailelerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği konferansın sonunda bazı çocukların kitaplarını imzaladı. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.