Turgut Cansever'e göre çağın vebası

Turgut Cansever'e göre çağın vebası
Bugün toprağa verilen bilge mimarımız Turgut Cansever, "marka merakı"nı "çağın vebası" olarak nitelendiriyordu. Cansever, asli değerlerimizi yorumlayan şahsiyetli ve çağdaş yeni bir mimari dil oluşturma hedefini her fırsatta dile getiriyordu.

Merhum Cansever 22 Ocak 2008 tarihinde Mimarlar Odasına gönderdiği bir mektupta meslektaşlarına şu tavsiyelerde bulunmuştu;

D U Y U R U 

Mimarlık mesleğinin ve mimarların güncel sorunlarına çözüm bulmaya yönelik benim de katıldığım "Mimarlığa Yol Açın" başlıklı davet yazısını imzalayan bazı isimleri gazetelerde görünce kısa bir açıklama yapmak zaruretini hissettim.  

Mimarların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları zorlukların aşılması ve meslek uygulama düzeyinin yükseltilmesi gibi önemli bazı sorunların acil çözüm beklediği hepimizin bildiği bir gerçektir; ancak öncelikli asli hedef geniş insan topluluklarını kapsayan ahenkli bir çevrenin meydana getirilmesidir.  

Bu açıdan, uzun vadeli, tarihe ve doğaya saygıyla bakarak gelecek nesilleri kollayan; sürdürülebilir, katılımcı, tutarlı, bilimsel objektif verilere dayanan bütüncül ülke, bölge ve şehir ölçeğinde kademeli bir fiziki planlama yaklaşımına ihtiyaç bulunmaktadır. 

Çağın vebası 'marka merakıyla' başvurulan Batılı tasarımcıların elinde oyuncak olmadan veya onların önerme ve ürünlerine gözü kapalı öykünme kolaycılığına kaçmadan, asli değerlerimizi yorumlayan şahsiyetli ve çağdaş yeni bir mimari dil oluşturmalıyız.  

Spekülatif hırsların aleti durumuna düşürülmemesi, bir beceri sergileme platformuna indirgenmemesi gereken yüce mimarlık mesleği böylesi meşakkatli ve kapsayıcı bir çabayı fazlasıyla hak etmektedir.  

Mimarlık camiasının hizipleşmeden, asgari doğrular etrafında birleşerek ülkemizin, afetlere dayanıklı 'yaşanılır' şehirlere, kamusal yapılara ve içlerinde ümit dolu yeni nesillerin yetiştiği güzel, ferah evlere duyduğu gereksinimi karşılayacak bilinci oluşturmak üzere gücünü fark ederek pekiştirmesini temenni ediyorum. 

TURGUT CANSEVER 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.