Anadolu Rock'tan sonra şimdi de Rumeli Rock

Anadolu Rock'tan sonra şimdi de Rumeli Rock
Rock müziğinde yeni bir akım olan Rumeli Rock'ın temelleri Balkanlar'da atıldı. Bu akımın öncüsü Süleyman Sait'in "Bir Balkan Hikayesi" adlı albümü piyasaya çıktı.

Balkan Türk Müziğinde son dönemlerin genç ve yetenekli ismi Süleyman Sait'in aylar süren stüdyo çalışmalarından sonra "Bir Balkan Hikayesi" adlı albümü piyasaya çıktı.

Albüm, Balkanlarda yaşayan müslüman Türk Halkının Rumeli Rock (balcanrock) tarzındaki ilk örneğini ve ilk albümünü oluşturuyor.

Toplam 10 parçadan oluşan albümde, Sait'in kendi özgün eserleri yanı sıra Rumeli Türkülerinin seçkin örnekleri de kendisi tarafından aranje edilerek Rock tarzındaki düzenlemesiyle, müzik ve sanat severlerin beğenisine sunuluyor.

Albümdeki Rumeli Rock Türküleri arasında "Ramizem", "Vardar Ovası", "Debreli Hasan", "Darıldın Mı Gülüm Bana", "Çifte Çifte Paytonlari", "Şto İmala Kısmet Stamena" gibi bu camianın ad yapmış anonim eserleri bulunuyor.

Söz, müzik ve düzenlemesi Süleyman Sait'e ait "Al beni", "Arayışımda sen", "Yangınım var" ve "Yaşamak İstiyorum" adlı kendi özgün güfte ve bestelerinden oluşan eserleri de dinlemeye değer.

Geçen hafta içerisinde Türkiye'de Balkan müziğinin ad yapmış ismi İmran Salkan'ın radyo programının konuğu olan Süleyman Sait, "Rumeli TV"de ve TRT Türk'de Erhan Güleryüz ile "Ayna'dan Yansıyanlar" canlı yayın programının misafiri oldu, albümünü ve müziğini tanıttı.  

 "Albümüm modern ve geleneksel müziğimin karışımı"

Sait, "Bir Balkan Hikayesi, müzik üslubuma damgasını vuran sanat tarzımın hikayesidir. Balkan sanat kültürünün sonsuz kaynağı, modern ve geleneksel müziğimin karışımı, özü... Bir Balkan Hikayesi, bütün kalbim ve ruhumla yazılmış küçük bir deneme. Bu denemeyi müziğimi dikkatle okuyabilen ve kendince anlayabilen bütün okuyucularıma, dinleyicilerime armağan ediyorum" diyor. 

Çok yakında Makedonya'da, Kosova'da ve Türkiye'de ilk albümünün tanıtımını görkemli konserlerle gerçekleştirecek olan Süleyman Sait, bugünlerde genç bir Balkanlı Türk sanatçısı olarak, Rumeli'nin, Balkanların Türk müziğinin eşsiz güzellikleriyle birlikte müzik tarihine, rock müziği tarihine yeni bir akımın temellerini, atmanın ayrıcalığını, heyecanını ve haklı gururunu yaşıyor.

www.suleymansait.com internet adresinden tanıtımını bulacağınız "Bir Balkan Hikayesi" Rumeli Rock albümü, müzik arşivinizde yer alacak, canlı, hareketli, kıpır kıpır, bir o kadar duygusal, ezgi ezgi bir o kadar biz, bir o kadar Balkan, bir o kadar Avrupa ve her şeyden çok orijinal bir çalışma...

Süleyman Sait kimdir?

Süleyman Sait, 23 Aralık 1978 tarihinde Doğu Makedonya'nın Konçe köyünde doğdu. İlkokul ve lise yıllarını burada tamamladıktan sonra Üsküp'e yerleşir ve Üsküp Filoloji Fakültesindeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olur. 

Müzikle ilk uğraşılarını ilkokuldayken şarkı söyleyerek başlar, daha sonra ksilofon, okul akordeonu, klavye ve bağlama gibi sazlarla müzik yapmaya devam eder. Çocukluk yıllarında sıkıntılı ve monoton bir müzik hayatı yaşarken, aklına evdeki yedek uydu antenini, büyük kardeşi Ziya Sait'in yardımıyla ailesinden gizlice Rüstem isimli bir eskiciyle bir klasik gitara değişmek gelir (1995) ve gitarla başlayan serüveni bu şekilde olur. Bir müddet sonra, elektro gitar çalmaya başlayan Süleyman Sait, üniversiteye başlamadan önce birçok meslekle uğraşır.

Üniversiteye kaydını yapmak için Üsküp'e gelir ve sıkıntılı geçim şartları vesilesiyle canlı Balkan müziği yapmaya başlar. Kısa bir müddet sonra Makedonya'da ad yapmış müzisyenlerden Goran Miloşeski ile tanışıp, kendisinin yanında müzik yapmaya, çalışmaya başlar. Üniversite ve müzik hayatını sürdürürken, Üsküp'te yayın yapan Süper FM Radyosunda son günlerin sevilen dizisi "Elveda Rumeli" dizisinin tanınmış siması, tiyatro oyuncusu Erman Şaban ve Osman Ali ile beraber program sunar (2002).

2005 yıllında Kumanova'da düzenlenen bir Balkan Pop-Rock festivaline katılıp "Yaşamak İstiyorum" adlı eserini Türkçe söyleyerek ikinciliği kazanır. Daha sonra Üsküp'ün "Chanel 4" adlı televizyonunda canlı müzik programı sunmaya başlar. Ardından Taverna isimli bir gruba gitarist olarak girer.

Üniversite yıllarının sonuna doğru Makedon Türk Sivil Teşkilatları Birliği'nin İcra Müdürü olarak görevini sürdürürken, aynı yıllarda "G&D Production" adlı bir müzik şirketine katılır. Burada birçok gruba gitar kaydı ve besteler yapar.

2007 yılında ise, Makedonya'da iki büyük yeniliğe imza atar, "G&D Production" yapımıyla ilk Türk Pop Festivali ve ilk Türk Çocuk Festivali'ni, 2008'de de ikinci Türk Çocuk Festivali'ni gerçekleştirerek, bu festivalleri gelenek haline dönüştürür.

2006 yılının sonlarına doğru "SULTAN CALLS" isimli bir trio kurar. Bu gruba çok sayıda müzisyen katır. Grup sadece Makedonya'da değil, değişik Balkan ülkelerinde görkemli konserler verir. Guruba son katılan bas gitarist Filip Micevski, Hırvatistan'da bulunan Osijek kenti operasındaki çalışmaları münasebetiyle temelli olarak Hırvatistan'a taşınır ve bu da "SULTAN CALLS" gurubunun sonu olur.

"Sultan Calls" gurubundaki müzisyenlerin çoğu Süleyman Sait'in konserlerinde ve 2009'da çıkan "Bir Balkan Hikayesi" isimli albümünde çaldılar. Bu da eski günlerin anlamlı bir hatırası, büyük bir katkısı olsa gerek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.