"Çanakkale Zaferi dünyaya örnek"

"Çanakkale Zaferi dünyaya örnek"
Tarihçi-Yazar Uğurluel: "Çanakkale Zaferi dünyaya örnek oldu"  

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Zaferi'nin dünyaya örnek olduğunu belirterek, "Bir yaralı asker, öleceğini anladığında kendisine 3 gün sonra getirilen bir parça ekmeği geri çevirerek, (Bunu başkasına verin. Ben zaten ölüyorum. Bari yaşayacak biri yesin de düşmana karşı savaşsın) diyordu. İşte Çanakkale Zaferi'ni kazandıran bu inançtı." dedi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Girişimci İş Adamları Derneği (DÖGİAD) tarafından organize edilen program büyük ilgi gördü. Salonda yer bulamayan vatandaşlar, konferansı dışarıda dinlemek durumunda kaldı.

Konferansta Çanakkale Zaferi'nin önemini ve günümüzdeki yankılarını anlatan Uğurluel, "Osmanlı'nın torunları olan bu milletin evlatları, hala çocuklarına Gazanfer, Muzaffer ve Mücahit isimlerini veriyor. İçimizde bu inanç varken bizi hiç kimse yenemez." diye konuştu.

Bugün, Çanakkale'deki şehit sayısı konusunda hala yanlış tartışmaların yaşandığını vurgulayan Talha Uğurluel, "Türkiye'de 1999 depreminde bile resmi ve halk arasında ifade edilen rakamlar arasında çelişki varken, 1915 yılında cereyan eden bir savaşta rakamlar nasıl tam olsun. Künyesiz şehit olan insanımızı saymayacaksınız evet Çanakkale'de sizin dediğiniz kadar insan ölmüştür. Oysa Çanakkale'yi gezen ve görenler bilir. Siperlerin arasının 5 metreye kadar düştüğünü gören herkes Çanakkale'deki şehitlerin sayısını bilir. Çanakkale bir tarihtir ve maalesef tarihimizi hele hele yakın tarihimizi bilememekteyiz veya bize unutturulmaya çalışılıyor." şeklinde konuştu.

Anlattıklarını sinevizyonla destekleyen Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, "1917 yılından itibaren Osmanlı olarak bıraktığımız ve çekilmek zorunda kaldığımız yerlerde maalesef hala gözyaşı ve kan vardır. Ecdad o kadar merhametliydi ki, savaşta bile bunu göstermiştir. Çanakkale'de sayılamayacak kadar merhamet örneği görülmektedir. Düşmanın kendi ağzından itirafları var. Bakın bir düşman askeri ne diyor, (Biz Osmanlı askerlerini rehin alınca bir yere kapattık. Daha sonra yaktık. Ama ben esir düşünce bizi güvenli bir yere aldılar. Savaş bitinceye kadar top oynadık). Bizim askerimiz ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor; (Çanakkale Savaşı'nda biz düşmanın Paskalya şenliklerinde 3 gün tek bir kurşun sıkmadık. Ama onlar bizim ramazan ve kurban bayramlarımızda bile top ve mermi yağdırdılar. Sargıyeri mevkimiz hastaların tedaviye çalışıldığı bir yerdi. Düşman, bile bile 28 Haziran 1915'te buraya top ve mermi yağdırdı. 18 bin yaralı insanımız şehit düştü). İşte bizim şanlı ecdadımızın farkı burada." diye konuştu.

Programın sonunda Dörtyol Belediye Başkanı Bilgehan Aksoy, Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel'e plâket vererek, teşekkür etti. 

Turkuaz Plaza'da gerçekleştirilen konferansa Dörtyol Belediye Başkanı Bilgehan Aksoy, Belde belediye başkanları, AK Parti, MHP, DP ilçe başkanları, belediye başkan adayları, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, konferansın ardından okuyucularına kitaplarını imzaladı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.