Afet bilgis sistemi Mayısta hizmette
Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, Genel Müdürlüğün 2007 yılında dış kaynaklı destekle başlattığı proje son aşamaya geldi. Proje kapsamında daha önce altyapıyı sağlamaya yönelik ''Afet Envanteri Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi'', ''Türkiye Ulusal Afet Arşiv Bilgi Sistemi'' ve araziden veri aktarımı sağlayan ''Haberleşme Sistemi'' hayata geçirildi.
Mayıs ayında uygulamaya konulması planlanan ABİS, Afet İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde afet konusunda yapılan çalışmaların otomasyonunu da içerecek. Sistem, ilk afet haberi Genel Müdürlüğe ulaştığı andan itibaren devreye giren tüm arazi ve büro çalışmalarını kapsayacak. ABİS'te araziye giden elemanların veri girişi, değerlendirmesi ve merkeze veri aktarımı sağlayacak her türlü teknik alt yapı bulunacak.
Böylece meydana gelmiş tüm afet olaylarına ilişkin verilerin toplandığı sistem, gelişmeleri de aktaran bir yapıya sahip olacak.
Afet İşleri Genel Müdürü Taymaz, proje çerçevesinde Türkiye'nin deprem, sel, heyelan, çığ düşmesi gibi sık görülen doğal afetler konusundaki deneyimleri, sonuçları, ulaşılabilen belgeleri, görüntüleri ve analiz yapmaya yönelik istatistiksel verilerini elektronik ortama aktardıklarını belirtti.
Taymaz, bu yolla herhangi bir bölgeden ev almak veya kiralamak isteyen vatandaşın, sistemden arama yapabileceğini ve yerleşim bölgesini tehdit eden riskleri görebileceğini kaydetti.
Afet İşleri Genel Müdürlüğünde ''Türkiye Afet Bilgi ve İletişim Sistemi''ne yönelik hazırlanan bir çalışmada, ülkede her yıl ortalama 1000 kişinin afetlerde yaşamını yitirdiği belirtilerek, ölçülebilir kayıpların son 10 yılda 18 milyar doları bulduğu kaydedildi.AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.