Arnavutluk, "Türkçe Olimpiyat" için yarışmacı seçti

Arnavutluk, "Türkçe Olimpiyat" için yarışmacı seçti
Arnavutluk, 7 Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na katılacak yarışmacılarını seçti

Bu yıl İstanbul'da düzenlenecek 7 Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na Arnavutluk'tan katılacak şiir ve şarkı dalındaki yarışmacılar Tiran'da düzenlenen bir geceyle belirlendi. Arnavutluk'ta faaliyet gösteren Mehmet Akif, Turgut Özal ve Hasan Rıza Paşa kolejlerinden öğrenciler, katıldıkları ödül töreninde geceye farklı renkler kattılar. Bu yıl, 7 Uluslararası Türkçe Olimpiyatına şarkı dalında Arnavutluk'u temsil edecek yarışmacı ise Enkela Krosi oldu. 

"Neylesin" adlı şarkıyı seslendiren Mehmet Akif Kız Koleji ikinci sınıf öğrencisi olan Krosi, Türkiye ve Türkçe'yi çok sevdiğini söyleyerek, İstanbul'dan ödülle döneceğine inandığını söyledi. Şarkı dalında, "Annem" şarkısını seslendiren Turgut Özal ikinci sınıf öğrencisiYoana Hoca ikinci olurken, üçüncü de "Memleketim" adlı şarkısıyla Turgut Özal Koleji'nden Enci Hamzalari seçildi.

Geceye ayrı bir renk katan şiir alanında birinci seçilen Megi Kellezi oldu. Sadece 13 yaşında olan ve Turgut Özal Kolejinde orta öğretim ikinci sınıfında okuyan Megi, bu sene İstanbul'da heyecanlı anlar yaşatacak gibi görünüyor. Güçlü sesiyle "Uyan Baba" şiirini seslendiren Megi, Turgut Özal Eğitim Kompleksi'nin konferans salonunu dolduran izleyicilerin alkışlarını topladı. Şiir dalında "İnsan yağmur gibi olmalı" adlı şiiriyle ikinci olurken, üçüncü ise Turgut Özal Lisesi'nde Necip Fasıl Kısakürek'in "Kaldırımlar" adlı şiiriyle Pegi Şima oldu.

Ödül töreninde ayrıca geçen yıl düzenlenen 6 Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'na katılan diğer Arnavut temsilciler de yer aldı. Arnavutluk'a altın madalya kazandıran Adela Selimaj, "Naat" adlı şiiri seslendirirken, şarkı dalında olimpiyata katılan Blerta Gjolaj ise"Rüzgâr" adlı şarkıyı söyledi. 

Programın bitiminde Cihan'a konuşan Gjolaj, "Geçen yıl memleketimi 'Rüzgâr' adlı şarkıyla temsil ettim. Bu seneki arkadaşlarımıza başarılar dilerim. Umarım ülkemize birincilikler dönerler" ifadelerini kullandı. 

Türkçe Olimpiyatlarının Arnavutluk Komitesi Başkanı, Hasan Demir de "Bu sene düzenlenecek olan olimpiyatlara Eylül ayından beri hazırlanıyoruz. Onlarca öğrencimiz şiir ve şarkı yarışması için başvurdu. Bunlardan iki tanesini Türkiye'ye göndereceğiz. Başarılı olacaklarından da ümitliyiz." şeklinde konuştu. 

Programının açılış konuşmasını yapan Arnavutluk'taki Türk Kolejleri Genel Müdürü Numan Gülen ise "Arnavut insanının eğitime vermiş olduğu önem, milletimize ve okullarımıza göstermiş olduğu sevgi, ilgi, teveccüh neticesinde şu an beş kreş, dört ilköğretim, altı lise, bir kurs merkezi, bir de üniversite ile kurumlarımız toplamda 3 bin 500 öğrenci kapasitesiyle ülke insanına ve insanımıza hizmet vermeye çalışmaktadır." dedi. 

Okulların bu seviyeye Arnavut insanının ilgisi, sevgisi, teveccühleri ve ısrarlı talepleri sayesinde geldiğini belirten Gülen, "Mesela İşkodra'daki okulu açabilmek için İşkodralı Hyseyin Danilo bey bir Türk Koleji açtırma derneği kurmuş. Bu derneğin girişimleri neticesinde, 2000 yılında Hasan Rıza Paşa Kolejini açtık. Arnavutluk'un ikinci büyük şehri olan Durus'ta da veliler çocuklarını Türk okullarında okutabilmek için servisle tâ Tiran'a gönderiyorlardı. Bu duruma çözüm bulabilmek için Duruslu velilerimizin Durus'ta da bir okul açılmasına yönelik ısrarları ve talepleri neticesinde 2001 yılında da Durus'ta da Turgut Özal Koleji açıldı. Son olarak da Türkçesi 'Çağ Üniversitesi' anlamına gelen Epoka Üniversitesi de yine böyle ortak bir talebin meyvesidir." diye ekledi. 

Ödül törenine ayrıca Arnavutluk'taki Türk Kolejlerinde görev yapan öğretmenler, öğrenciler, öğrenci velileri, Türkiye Tiran Büyükelçiliğinden temsilciler, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren Türk Şirketleri yöneticileri ve Türkiye'ni farklı illerinden gelen 200 kadar esnaf ve işadamı katıldı.

Gecede sunuculuğu ise 1992 yılında Arnavutluk'ta açılan ilk Türk Okulu olan Mehmet Akif Koleji ilk mezunlarından Alban Tartari yaptı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.