Alman eğitiminde göçmen dikkate alınmıyor

Alman eğitiminde göçmen dikkate alınmıyor
"50 yıllık Alman eğitim sisteminde göçmenler dikkate alınmıyor"

Alman Eğitim ve Bilim Birliği Öğretmen Sendikası eski ikinci başkanı Mehmet Önel, Almanya'nın göçmen öğrencilerin en başarısız olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi. Önel, bunun nedeninin; ülkenin eğitim sisteminin göç gerçeğinin henüz vuku bulmadığı 50 yıl önce hazırlanması olduğunu belirtti. 

Mehmet Önel ve Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF) Başkanı Mete Atay, Almanya'nın Köln kentinde bulunan Yunus Emre Kültür Enstitüsü'nün (YEK) düzenlediği, "Almanya'da Türkçe'nin dünü, bugünü ve yarını" konulu sempozyumda birer sunum yaptı. 

Sunuculuğunu YEK yönetiminden Sibel Yücel ve Uğur Ergün'ün yaptığı sempozyumda, Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Uğur Acar da bir selamlama konuşması yaptı. Sunumunda, Almanya'da 16 milyonun üzerinde göçmen bulunmasına rağmen eğitim sisteminde göçmenlerin dikkate alınmadığına vurgu yapan Önel, "Göç alan gelişmiş ülkelerdeki göçmen öğrencilerin başarı sıralamasında Almanya sonuncular arasındadır. Uluslararası göçmenlerin eğitim ölçümlerinde Almanya yine son sıralardadır. Çünkü değişen şartlara, yeni ortama uygun hareket etmeden genel olarak 50 senedir aynı eğitim sistemini uygulamaktadır Alman eğitim sisteminde fırsat eşitliği kısıtlıdır" dedi. 

ATÖF Genel Başkanı Mete Atay ise, sunumunda Türkçe'nin prestij sorununa dikkat çekti. Türklerin Almanya'ya gelişi ve yerleşik hale gelmesine göre, Türkçe'nin geçirdiği dönemleri dörde ayıran Atay, Almanya'da Türkçe'nin neden öğretilmesi gerektiğinin sebeplerini saydı. Ata, "Sosyolojik olarak, yabancı evliliklerden dolayı, eğitim açısından, uyum açısından ve insan hakları bakımından Türkçe öğretilmelidir. Avrupa Birliği (AB) çok dil ve kültürlük istiyor. İletişim imkanlarının bu kadar ileriye gittiği bir dönemde Almanya'da Türkçe'yi kaldıramazsınız" diye konuştu. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.