Tarihi mekânlardaki 'tarih' olmuş levhalar utandırıyor
Tarihi şehirleri gezen turistler Helenistik, Roma, Bizans, Pamfilya, Likya, Anadolu Selçuklu ve Anadolu beylikleri dönemine ait bilgileri bilgilendirme levhalarından öğreniyor. Ancak yenilenmediği için zamanla kırılan, paslanan ve üzerindeki yazıları silinen bu levhalar işlevini yitiriyor. Tarihi mekânları gezmek için dünyanın birçok bölgesinden Türkiye'ye gelen turistler, karşılaştıkları bu manzara karşısında şaşırıyor.
Turizmin başkenti Antalya, tarihi mekânlardaki eski levhaların çokluğuyla dikkat çekiyor. Özellikle Manavgat'taki Side Antik Kent'teki tanıtım levhaları, Türkiye hakkında olumsuz bir imajın oluşmasına yol açıyor. Birçok tarihi eserin tanıtım levhası yerlerde gezerken, üzerlerinde yazı, figür ve resimlerin bulunmaması eserin hangi döneme ait olduğunun anlaşılamamasına neden oluyor. Turizm sezonu öncesi levhaların tek tek kontrolden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Side ve Eski Eserlerini Sevenleri Derneği (SESD) Başkan Yardımcısı Mehmet Çelikten, bu manzaranın 2008'de 27 milyon turisti ağırlayan, 2009'da en az 30 milyon hedefleyen Türkiye'ye yakışmadığını söyledi. Roma ve Bizans dönemine ait tarihi eserlerin bulunduğu çoğu mekânda tanıtım levhalarının kırılmış ve paslanmış durumda olduğunu ifade eden Çelikten, İngilizce ve Almanca yazıların okunmayacak kadar silik olduğunu belirtti. Yetkilileri bir an önce bu eksikliği gidermeye çağıran Çelikten, "Tarihi eserler önüne dikilen levhaların estetik, uzun süreli nemli havaya dayanlıklı ve en 4 dilde olması gerekiyor. Tarihi şehirleri gezen turistler Helenistik, Roma, Bizans, Pamfilya, Likya, Anadolu Selçuklu ve Anadolu beylikleri dönemine ait bilgileri levhalarından öğrenemiyor. Ülkeden de olumsuz kanaatlerle ayrılıyor." dedi.
Özellikle Side'nin arkeoloji turizminde Türkiye'nin dünyaya açılan pencere olduğunu belirten Manavgat Kültürler Arası Diyalog Merkezi (MAKDİM) Başkanı Mesut Bişkin de 20 yıl önce dikilen tanıtım levhalarının günümüz şartlarına hizmet vermede yetersiz kaldığını ifade etti. Tarihi bir şehrin en güzel tanıtımının estetik doku ve tanıtıcı bilgilerle sağlanacağına dikkat çeken Bişkin, "Ören yerlerindeki tarihi eser tanıtım levhaları acilen günümüz şartlarına göre modernize edilmeli. Şehir merkezine girişte Side Antik Kent'e bulunan tüm eserleri anlatan bir krokisini olması lazım. Turist bu krokiye bakarak hangi döneme ait eserin nerede olduğunu rahatlıkla bilecek." diye konuştu.
Tarihi şehri turistlere gezdirirken küflenmiş levhalar önünde bilgi vermeye utandıklarını belirten Bastıyalı Turizm Seyahat Acentesi Kokartlı İngilizce Turist Rehberi Mehmet Reşat Akın da bilgilendirme ve yön levhalarının çoğunun ayak altında gezdiğini anlattı. Tarihi şehirdeki bilgilendirme levhalarının yetersiz olduğunu belirten Akın, görsel bozukluğun Türk turizmini baltaladığını kaydetti.
Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut ise sezon öncesi 1 Mayıs tarihine kadar şehrin her tarafının levhalarını baştan aşağı yenileyeceklerini belirtirken, Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, kırılan ve yazıları silinen levhaları en kısa zamanda onaracakları sözünü verdi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.