Oscar, Hollywood ile Bollywood'u bir araya getirdi

Oscar, Hollywood ile Bollywood'u bir araya getirdi
Dünyanın en üretken sinema endüstrileri Hollywood ile Bollywood, son Oscar ödülleriyle birbirlerine daha da yakınlaştı.

81. Oscar ödül törenlerinde 8 Oscar kazanarak dikkatleri üzerine çeken Hindistan'da çekilen ve Hintli sanatçıların rol aldığı 'Slumdog Millionaire' (Milyoner Varoş Çocuğu) filmi dünyanın iki dev film sektörünün birlikte anılmasını sağladı. 

Hindistan'ın gururu olan Bollywood'da her yıl 1000'den fazla film üretiliyor. Özellikle IT (Enformasyon Teknolojileri) sektöründe dünyanın üretim merkezi olan Hindistan, ucuz işçilik ve düşük üretim maliyeti ile Amerikan firmalarının da önde gelen yatırım merkezi olmuştu. Slumdog Millionaire filminde de animasyondan, yapım sonrası çalışmaları ve müzikten müzik miksajına kadar hemen her alanda Hintlilerle çalışan Hollywood yapımcıları, emeklerinin karşılığını 8 Oscar'la aldı. A.R. Rahman ve Resul Pookutty en iyi film müziği ve ses miksajı ile Oscar'a layık görüldü.


HİNDİSTAN'DA YILDA 1 MİLYAR BİLET SATILIYOR

Sony Pictures, Walt Disney, NBC Universal, Viacom ve Warner Brothers gibi dev Hollywood yapım şirketlerinin Bollywood'daki yatırımları 1.5 milyar dolara ulaştı. Hintli KPMG eğlence şirketi başkanı Rajesh Jain, Hindistan'ın iç pazarının bütün yabancı yapım şirketlerinin ilgisini çektiğini söylüyor. Jain, Oscar ile kalitesi ispatlanan Bollywood çalışanlarının başarısının dev yapımcıları Bollywood'a daha da yaklaştıracağını dile getiriyor. 

Hindistan'da yılda 1 milyar sinema bileti satıldığı dikkate alınırsa batılı yapımcıların bu pazarı görmemezlikten gelmeleri düşünülemez. Öyle ki Hintli sanatçıların orijinal olarak İngilizce olarak çektikleri Slumdog Millionaire filmi Hindistan'da hem İngilizce hem de Slumdog Crorpati adı ile Hintçe olarak gösterildi. Ve Hindistan'da Bollywood tarafından çekilen hemen hemen her film başta Amerika, İngiltere ve Güney Afrika olmak üzere dünyanın bir çok yerinde Hintli olan her yerde sinemalarda gösterilmekte. Bu bağlamda Bollywood'un geniş Pazar payı bir çok batılı yapımcı şirketin ilgisini cezp ediyor.


MALİYET DÜŞÜKLÜĞÜ CEZBEDİYOR

İngiliz yönetmen Danny Boyle'nin yönettiği 8 Oscar'lı Slumdog Millionaire filminin aslı bir Hintli yazar olan Vikas Swarup'un romanına dayanıyor. Dağıtımı ve pazarlanması Fox Searchlight tarafından yapılan filmin başrol oyuncuları, çalışanları ve hatta yönetmen yardımcısı (Loveleen Tandan) bile Hintli. Bu Hollywood için büyük bir masraf azalması anlamına geliyor.

Fox Star India CEO'su Vijay Singh, Oscar'ın bir çok Hintli kabiliyetin de keşfedilmesine sebep olduğunu söylüyor. Hindistan'ın birçok yerinde bulunan dev stüdyoların ve kaliteli ekipmanların da Hollywood yapımcıları tarafından kullanıldığının altını çizen Singh, bu gelişmelerin Holywood ve Bollywood'u daha da yaklaştıracağını belirtiyor.

Boyle'un Slumdog Millionaire filminden önce Mira Nair ve Deepa Mehta gibi Bollywood yıldızlarının oynadığı "Monsoon Wedding" ve "Earth" gibi bir çok film Kanadalı ve Hollywood film yapımcıları tarafından tamamı Hindistan'da çekilen filmler arasında yer alıyor.

Hindistan'ın film sektörü Bollywood'un 2.2 milyar dolarlık bir kapasiteye sahip olduğu ve hemen her yıl yüzde 9'luk bir büyümeye sahip olduğu biliniyor.


BOLLYWOOD ZATEN HOLLYWOOD İLE İLİŞKİ İÇİNDE

KPMG şirketi yöneticisi Jain, Hindistan'daki bir çok yapımcı ve stüdyonun Slumdog ile birlikte daha çok ilgi göreceğinden emin. Slumdog'un bayan yıldızı Freeida Pinto Oscar'dan hemen sonra Amerikan yönetmen Woody Allen iile bir yeni projenin anlaşmasına imza attı.

Hintli UTV Motion Pictures hali hazırda Fox Searchlight ve Disney ile anlaşmaya sahip. Ayrıca dünyanın en zenginlerinden olan Anil Ambani'nin şirketi Reliance Entertainment da George Clooney, Brad Pitt ve Julia Roberts gibi yıldızların sahibi olduğu bir çok Amerikan yapım şirketi ile anlaşmaya sahip. George Soros'un da hisse sahibi olduğu Reliance ayrıca Steven Spielberg'in DreamWorks SKG şirketi ile 1.2 milyar dolarlık yeni bir film şirketi kuruyor.

Spielberg'in Hindistan'a yaptığı bu yatırım bir çok finansçı tarafından bu kriz döneminde sıkıntılar çeken Amerikan ekonomisinde ayakta durmaya çalışan eğlence sektörüne verilmiş bir mesaj olarak yorumlanıyor.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.