İstiklal Marşı, ilk kez Açıksöz'de yayımlandı

İstiklal Marşı, ilk kez Açıksöz'de yayımlandı
Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın, ilk defa Kastamonu'da günlük yayın yapan Açıksöz gazetesinde yayınlanarak cephede savaşan askerlere dağıtıldığı ortaya çıktı. 

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Eski, Mehmet Akif'in milli mücadele konusunda halkı aydınlatmak için geldiği Kastamonu'da önce Nasrullah Camii'nde vaaz verdiğini, daha sonra kaleme aldığı İstiklal Marşı'nı ilk kez Kastamonu'da bulunan 'Açıksöz' gazetesinde yayımladığını söyledi.

İstiklal Marşı'nın, bu vaazların veciz bir ifadesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Eski, Akif'in Kastamonu'ya gelişini şöyle anlattı: "İstanbul'da yayımlanan Sebilürreşat dergisinin sahibi Eşref Edip Bey ile Kastamonu'da buluşan Mehmet Akif, 28 Kasım 1920 tarihinde vilayetin resmi matbaasında bir dergi yayınlamaya başladı. Dergi 24 Aralık 1920'ye kadar Kastamonu'da çıktı. 12 Mart 1921'de TBMM'de kabul edilen İstiklal Marşı'nın sözleri, bu tarihten önce ilk kez Kastamonu'da basılan Açıksöz gazetesinin 21 Şubat 1921 tarih ve 123 sayılı nüshasında yayımlandı." 

Eski, gazetede şu ifadelerin yer aldığını söyledi: "Büyük şairimiz muhterem Mehmet Akif Beyefendi üstadımız İstiklal Marşı adlı beğenilen güzel eserinin ilk yayın şerefini gazetemize bahşettiler. Her mısrasında Türk ve İslam ruhunun yüce mübarek duyguları titreşen bu sanat abidesini saygı ve övünçle sunuyoruz." 

Kastamonu Valisi Mustafa Kara ise ilde 1870'li yıllarda dahi vilayet matbaasında günlük ulusal bir gazete ve bir derginin basıldığını, basın hayatının 140 yılı aşkın bir geçmişi bulunduğunu söyledi. Vali Kara, Kastamonu'da bir basın müzesinin kurulacağını, hayli renkli ve zengin bir içeriğe sahip olan Kastamonu basını vesikalarının bu müzede sergileneceğini sözlerine ekledi. 

AÇIKSÖZ GAZETESİ 

Kurtuluş Savaşı zamanında Milli Mücadele'yi destekleyen belli başlı Anadolu gazetelerinden birisidir. Kastamonu'da yayımlanmıştır. (15 Haziran 1919 - 14 Aralık 1931) Kastamonu Lisesi'ni yeni bitiren üç genç Hüsnü Açıksöz, Ahmed Hamdi Çelen ve Tahir Karauğuz tarafından 15 Haziran 1919 'da kuruldu. Sahibi ve yazı işleri müdürü Ahmed Hamdi Çelendi. Haftada iki kez yayımlanacağı bildirilen ve 300 adet kadar basılan Açıksöz gazetesi, Milli Mücadele'nin henüz başlamadığı bir dönemde ulusu, yurdun çıkarları uğruna birlik olmaya çağırıyordu.

Açıksöz gazetesi, Kurtuluş Savaşı süresince yazılarıyla Türk ordusuna ve Türk ulusuna bağımsızlık ve ülkenin kurtuluşu için destek olmuştur.

Büyük maddi güçlüklere karşı lise müdürü Behçet Yazar, Nida takma adıyla ve tarih öğretmeni İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın yazı desteğiyle yayınını sürdürdü. 

Açıksöz gazetesi 9 Mart 1921'den sonra cumartesi günü dışında her gün yayınlandı. Hüsnü Açıksöz, gazetesini 14 Aralık 1931'de kapatmak zorunda kaldı.

1937'de Doğrusöz adıyla yeni bir gazete çıkardı

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.