Kosovalılardan, Çanakkale'deki şehit dedelerine ziyaret

Kosovalılardan, Çanakkale'deki şehit dedelerine ziyaret
Kosovalı çocuklar, Çanakkale'de şehit düşen dedelerini ziyaret için Türkiye'ye gönderildi

Çanakkale Savaşında şehit düşen Kosovalı şehitlerin torunları, dedelerinin şehit düştüğü Çanakkale'ye gitti. Kosova'da KFOR Barış Gücü bünyesinde görev yapan Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla, Kosova'dan Çanakkale Savaşı'na katılan ve şehit düşen Kosovalılar'ın torunlarını Çanakkale'ye gönderdi. 

20 kişiden oluşan ekipten 10'u Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Kosovalı şehitlerin yakınlarından, diğer 10 kişi de Türk Taburu'nun düzenlediği kurslarda başarı gösteren gençlerden oluşuyor. Çanakkale'de şehit düşen Kosovalıların torunlarının heyecanları gözlerinden okunurken, ilk kez Türkiye'ye gitmenin mutluluğunu da yaşadılar.

Kosova Türk Taburu'nda düzenlenen törenle 20 çocuk ve bir üsteğmen ile hocaları uçakla İstanbul'a hareket etti. Üç gün İstanbul'da, başta Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve diğer tarihi yerleri görecek olan çocuklar, daha sonra Çanakkale'de, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü törenlerine katılacaklar. 

Uğurlama törenine ailelerin yanı sıra Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Yahya Bacak da katıldı. Törende çocuklara hediyeler veren Bacak, yaptığı konuşmada, "Bugün sizi burada görmekten son derece memnunum. Çünkü sizleri, bizim için çok önemli olan, aynı zamanda ortak kültürümüz olan, birlikte çalıştığımız, birlikte vatanı kurtarmak için ter ve kan döktüğümüz, can kaybettiğimiz atalarımızın bulunduğu memlekete uğurluyoruz. O bölgede dolaşırken, oradaki tarihi koklayacaksınız, yaşayacaksınız ve atalarımızın birlikte ne kadar büyük işler yaptığını göreceksiniz." dedi. Albay Bacak, çok güzel duygu ve düşüncelerle döneceklerini öğrencilerden, dödüklerinde yaşadıklarını anlatmalarını istedi. 

Çanakkale Savaşı'nın tarihin en kanlı savaşı olduğunu, burada çok sayıda şehit verildiğini ve Türk olup da Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda çarpışmayan hemen hemen hiç kimse olmadığını söyledi. Bacak, "Onun için her aileden, her bölgeden, sizlerin dedelerinizin de katılması, hayranlık ve ibret vericidir. Çünkü gösteriyor ki gerçekten buralarda ortak bir kültürün ve mirasın sizler de koruyucularısınız" diyerek konuşmasını tamamladı. 

Kosova Türk Taburu'na teşekkür eden Esra Paçariz, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nü Çanakkale'de geçirecek olmanın verdiği mutluluğu dile getirdi. 

Kızı ilk kez Türkiye'ye giden Bülent Süleyman da çocuklarını Türkiye'ye gönderen Kosova Türk Taburuna teşekkür ederek, çocukların çok mutlu olduğunu ve şehit düşen dedelerini ziyaret edeceklerini söyledi. 

Albay Bacak, konuşmasının ardından çocuklarla toplu hatıra fotoğrafı çektirerek onları Türkiye'ye uğurladı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.