Poşetten sunta ürettiler

Poşetten sunta ürettiler
Plastik ve poşet atıklardan sunta üreterek, altın madalya kazandılar

Isparta Özel Altınbaşak Koleji öğrencileri, doğada 100 yıl süresince kalabilen atık poşet ve plastiklerden mobilya sektöründe kullanılabilecek yeni bir malzeme üretti. 

Normal suntaya göre dayanıklılığı, esnekliği ve su geçirme oranı 10 kat daha fazla olan malzeme, atıkların değerlendirilerek çevre kirliliğinin önlenmesinde de önemli bir rol oynayacak. 

Öğrenciler, projeleriyle 15 Mart'ta İstanbul'da Fatih Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen '17. Çevre Projesi Olimpiyatları'nda birincilik elde ederek altın madalya kazandı.

Okul öğretmenlerinden, proje koordinatörü Mahmut Çopuroğlu, projenin amacının insanlara ve çevreye büyük zararı olan ve yaklaşık 100 yıl topraktan kaybolmayan poşet atıklarının hem ekonomiye kazandırılması hem de çevre kirliliğini önlenmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Çopuroğlu, mobilya sanayisinde atık sayılan MDF tozu ile atık poşetleri belirli oranlarda karıştırarak sıcak pres uyguladıklarını, sonuçta ortaya mekanik özelliği yüksek olan kompozit bir malzeme çıktığını ifade etti. Çopuroğlu, "Bunun için öncelikle okulumuzda kampanya düzenleyip poşet atıkları topladık. Bu topladığımız poşetleri Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Endüstrisi Mühendisliği laboratuarında öğüttük ve elimizdeki MDF tozları ile poşetleri karıştırarak sıcak pres uygulayıp kompozit levha elde ettik." dedi. 

Levhanın mekanik özelliğinin en iyi karışımını bulmak için 7 farklı poşet-MDF tozu karışımı denediklerini anlatan Çopuroğlu, en iyi karışımın yüzde 80 poşet yüzde 20 MDF tozu bulunan kompozit levhanın olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. 

Çopuroğlu, şöyle devam etti: "Buna göre poşet oranın arttığında levhanın dayanımını artmış, şişme oranı ise azalmıştır. Kısacası poşet miktarı arttıkça kompozit levhanın mekanik özelliği artmıştır. Ürettiğimiz malzeme suntanın kullanılabildiği her yerde mobilya sektöründe kullanabilecektir. Daha da geliştirilirse mutfak tezgâhlarında, ıslak zeminlerde kullanılabilir."

Projeyi gerçekleştiren öğrencilerden Ömer Atasoy ise ürettikleri malzemenin testleri sonucunda TSE standartlarına uygun olduğunu ve şişme oranın TSE'nin maksimum oranından çok daha düşük olduğunu gözlemlediklerini aktardı. 

Yaptıkları projenin çevreci bir proje olduğunu ifade eden Atasoy, "Bu kompozit levhayı üreterek çevreye ve insanlara büyük zararı olan poşet atıklarını ve hiçbir ile yaramayan sadece yakılabilen fakat çabuk tükenip fazla ısı vermeyen MDF tozunu birleştirip kullanılabilir hale getirdik. Böylelikle doğamızı korumuş ve küresel ısınmanın büyük bir sebebi olan çevre kirliliğinin azalmasına bir katkı sağlayabileceğini düşündük." dedi. Atasoy, poşetlerin erimesi sonucu MDF tozlarını bir birine bağladığına değinerek, "Normalde sunta imal edilirken talaşları bir birine yapıştırmak için değişik yapıştırıcı maddeler kullanılıyor bunda kansorejen tehlikesi taşıyor. Ancak bizim malzememizde böyle bir tehlike söz konusu değil." diye konuştu. 

Isparta Özel Altınbaşak Koleji Müdürü Vahit Çiftçi de öğrencilerin projeleriyle birincilik ödülü almasının herkesi sevindirdiğini kaydetti. 

Çiftçi, okulun başarılarının bununla sınırlı olmadığını, 'yılan robot', 'cep matik', 'zeybek oynaya robot', 'pomzalı ısıtma sistemi' gibi projelerle uluslar arası yarışmalarda ödül aldıklarını dile getirdi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.