Genç Yeniçeriler bugün kazan kaldırmışlardı (MİZAH)

Genç Yeniçeriler bugün kazan kaldırmışlardı (MİZAH)
Bugün 18 Mart 2009 Çarşamba. Habervaktim hayırlı günler diler. Bugünden itibaren sizleri zaman zaman tarih yolculuğuna çıkaracak ve ibret alınmayan tarihteki olayların günümüzle ne kadar benzeştiklerini mizahi üslupla anlatacağız.

İlk konumuz “kazan kaldırma”. Bakalım Genç Yeniçeriler bundan 500 yıl önce yani 1509 yılında ilk kazanı nasıl kaldırmışlardı?

“Hoşafın yağı kesik”

“Kazan kaldırmak, yeniçeri ocağı'nın isyan etme, meydan okuma, otoritenin zayıf olduğu vakitlerde ise daha da kişisel isteklerini kabul ettirme usulü olarak tarihimizdeki yerini almış bir eylemdir. İlk eylem şöyle gerçekleşti:

Kazanlarda pişirilen yemeği özellikle de hoşafı beğenmeyen yeniçeriler kazanları kapıp Meydan-ı Lahm denen yere yani Et Meydanı'na gidip devirdiler. Bir taraftan da “bu hoşafın yağı kesük, böyle yemek istemezük, yoksa kelleniz kesük” diye haykırıp yöneticilere gözdağı verdiler.

Kazan devrildi söndürdü ocağı

Kendilerine “Genç yeniçeriler” adını veren bu eylemci grup kazan kaldırmaya o kadar alışmışlar ve o kadar çok padişah devirmişler ki, sonunda 2. Mahmut dayanamayıp Yeniçeri Ocağını top ateşiyle yerle bir etmiş. Bu kanlı hadiseyle, Yeniçeri Ocağının tarihe karışması üzerine, Keçecizâde İzzet Molla da şu tarihî mısraları döktürmüş;

Tecemmü eyledi Meydan-ı Lahm'e,
İdüp küfrân-ı ni'met nice bağı.
Koyup kaldırmakdan ikide birde
Kazan devrildi, söndürdü ocağı.

Ancak bu olay bile isyancı “genç yeniçeriler”in kökünü kazıyamadı. Günümüze kadar gelen bu askerler zaman zaman rahatsızlıklarını dile getirmekte ve “Genç yeniçeriler rahatsız” türünden manşetlere konu olabilmektedirler. En büyük hamileri olan gazeteci Mustafa Albay ise halen tutukludur. Bu grubun en büyük rakipleri ise "Genç Siviller"dir.

Rıfat Yörük/Habervaktim.com/Mizah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.