"Çanakkale'de maneviyatı görmemek, işi zorlaştırır"

"Çanakkale'de maneviyatı görmemek, işi zorlaştırır"
Araştırmacı yazar Armağan: Çanakkale'de manevi cephenin ihmal edilmesi, zaferin anlaşılmasını zorlaştırır

Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletine güven veren, karanlık günlerden aydınlığa çıkışın bir sembolü olduğunu, tam anlaşılması için maddi ve manevi yönlerinin detaylıca irdelenmesi gerektiğini söyledi.

Özel Feza Liseleri'nin, Çanakkale Zaferi'nin 94. yıl dönümünü sebebiyle düzenlediği konferansta konuşan Mustafa Armağan, Çanakkale'yi anlatırken hep maddi zaferlerin ön plana çıkarıldığını ama maddi zaferlerin yanında işin manevi yönünün göz ardı edildiğine dikkat çekti. 

Manevi cephenin ihmal edilmesi durumunda Çanakkale'yi anlamanın zor olacağını vurgulayan Armağan, "18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni kazandıran komutanlarımız Cevat Paşa ve Selahaddin Adil Paşa'dır. Bu iki komutandan Cevat Paşa, 18 Mart günü ordumuzun geri kısımlarını teftiş için Kirte'ye gitmiştir. Dolayısıyla o gün Türk ordusunun idaresi ikindiye kadar Selahaddin Adil Bey'in komutasında kalmıştır. Fakat Selahaddin Adil Bey, Çanakkale Zaferi'ndeki bu rolünü hiçbir yerde anlatmamıştır. Hatta bu konudan ailesine bile bahsetmemiştir. Oğlu askerdeyken bir Çanakkale konferansı için oğlunun birliğine gelen Selahaddin Adil Bey bütün savaşın en dehşetli gününü tüm teferruatıyla anlatması üzerine oğlu; 'babam bütün bu olayları nasıl bu kadar ayrıntılı biliyor' diye hayretler içinde kalmıştır. Konferansın sonunda bir komutanın söz alarak; 'Bu savaşı bütün ayrıntılarıyla anlatan kişi kendinden hiç bahsetmemiştir. Bu zat 18 Mart günü Türk tarihinin en parlak zaferlerinden birine imza atan kişidir. Selahaddin Adil Paşa, bir Çanakkale kahramanıdır' deyince oğlu, babasının Çanakkale'de savaştığını büyük bir zafere imza attığını, 30 yaşında bir yedek subay olarak öğrenmiş ve gözyaşlarına hakim olamamıştır." diye konuştu.

Çanakkale'yi hep maddi zaferlerle kutladıklarını, aslında Çanakkale'nin bu manevi yönünün de ön plana çıkarılması gerektiğini işaret eden Armağan, "Bu kahramanların, kişilik ve karakter özellikleri günümüz gençliğine tüm ayrıntılarıyla öğretilmelidir." dedi. 

Fezalı öğrenciler için bir tarih ziyafetine dönüşen konferansın sonunda Özel Feza Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Elcik, Mustafa Armağan'a günün anısına teşekkür plaketi takdim etti. 




(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.