Borsa Binası, yeni yüzüyle beğeni topladı

Borsa Binası, yeni yüzüyle beğeni topladı
Tarihi Koza Han'ın giriş kapılarından biri olan Taç Kapı önündeki 4 katlı Ticaret Borsası binasının son iki katı yıkılarak iki katlı hale getirildi. Bina, yapılan restorasyonun ardından ahşap kaplama mimarisiyle hanlar bölgesine ayrı bir görünüm kazandırd

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile eşi Edinburg Dükü Prens Philip'in ziyareti ile dünyanın gündemine oturan Koza Han, etrafındaki çirkin yapılardan kurtarılmaya çalışılıyor. Osmanlı Devleti'nin ilk ticaret mekanlarından olan tarihî çarşının, Selçuklu-Osmanlı mimarisini yansıtan Taç Kapısı önüne yıllar önce yapılan Ticaret Borsası binasının ruhsata aykırı olarak yapılan son iki katı yıkıldı. Bina iki katın yıkımından sonra, Uzun Çarşı'daki dükkanların seviyesine indirildi. Borsa Başkanı Rıza Aydın tarafından yıkılarak yeniden dizayn edilen bina ile hanlar bölgesi ve Ulucami ortaya çıktı. Restore edilen binada tarihi doku, ahşap ve modern mimari ile bütünleşen görünümü ile büyük beğeni topladı. Restorasyon ile binanın Yorgancılar Çarşısı ile bağlantısı da sağlandı. 

Rıza Aydın, 4 ay gibi kısa bir sürede yeniden kente kazandırdıkları Borsa binasının önünde bulunan boş alanı düzenleyerek Bursalıların hizmetine sunduklarını söyledi. 

Öte yandan, borsa binasının iki katının yıkılması, Taç Kapı önündeki diğer binaları da gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde onaylanan plana göre, Taç Kapı'nın karşısındaki bir kuyumcuya ait yeni yapılan bina ile Cumhuriyet Caddesi'ne doğru devam eden 7 dükkân kamulaştırılarak yıkılması bekleniyor. Böylece dükkânların hemen arkasında saklı kalan Katırcı Han'a ait tarihî duvar ortaya çıkarılacak. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.