Bir mektup yazdı, 36 bin kişiyi kitapla tanıştırdı

Bir mektup yazdı, 36 bin kişiyi kitapla tanıştırdı
Eskişehir İl Halk Kütüphanesi, bir yıl önce kütüphane müdürünün girişimleri sonucunda hayırseverlerin desteğinde güncel yayınlarla donatılınca şehrin en çok ziyaret edilen mekânı haline geldi.

Firmalara yazdığı mektupla 3 bin 500 güncel yayın toplayan kütüphane müdürü, bir yılda 36 bin kişiyi kitapla tanıştırdı. Böylelikle, 2007 yılında 55 bin olan kütüphanedeki okuyucu sayısı 2008 yılında 91 bine ulaştı.

Şehrin en işlek caddesinde yer alan kütüphaneye vatandaşları çekmek ve okuma alışkanlığı kazandırmak için çalışma başlatan Kütüphane Müdürü Mehmet Akkaya, "Kütüphanemizde neler istiyorsunuz" anketi yaparak okuyucu kitlesini tanımak istedi. 5 bin kişinin katıldığı anket sonucunda, kütüphanedeki yayınların güncel olması ve fiziksel yapısının düzeltilmesi talebi yoğunlukta çıktı. Kütüphanenin fiziki yapısını değiştirilerek okuyucunun rahat etmesi için cazip hale getiren Akkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen bütçe ve mevcut kitapların yeterli olmaması üzerine güncel kitapları almak için 'Güncel Yayın Alım Projesi'ni başlattı.

2007'de ülke genelinde 500 büyük firma arasına giren şirketlerin listesini temin eden Akkaya, bunlardan 150 firma ile Eskişehir İl Özel İdaresi'ne birer mektup yazarak, insanları okumaya sevk etmek için yeni yayınlara ihtiyaçları olduğunu ve bunun için projesine destek olmalarını istedi. İl Özel İdaresi ile 8 firma olumlu cevap verdi. Akkaya, farklı düşüncelerin oluşmasına engel olmak için firmalardan para yerine okuyucularından anket sonucunda talep ettiği kitapların listesini yapıp bunların alınmasını istedi. Bu teklifi de olumlu bulan 8 firma 15 bin Türk Lirası değerinde istenilen kitaplardan bin 400 âdetini Eskişehir'e gönderdi. İl Özel İdaresi de 30 bin Türk Lirası değerindeki 3 bin 100 adet kitabı alarak kütüphaneye teslim etti.

Akkaya, günümüz olaylarının konu edildiği kitapların yer aldığı güncel yayınlarla ilgili kütüphanede özel bir bölüm oluşturdu. Kütüphanenin girişindeki panolarda tanıtılan kitaplar, daha sonra vatandaşların evlerine götürmeleri için 15 gün süreyle ödünç verildi. Akkaya'nın bu sistemi 1 yıl boyunca devam ettirmesi sonucu kitapları birbirinden gören vatandaşlar arasında da okuma hevesi oluştu. Okuma haftası gibi organizasyonlar da düzenleyen Akkaya, kütüphaneyi şehrin en çok ziyaret edilen mekânı haline getirdi. Güncel yayınların gelmesiyle okuyucu sayısı geçen yıla oranla yüzde 67 oranında artan kütüphane, bir anlamda okumak isteyip de pahalı olduğu gerekçesiyle alamayanların mekânı haline geldi. Güncel yayınlarla kütüphaneye gelen okuyucu sayısında da önemli ölçüde artış yaşanırken, yeni gelen kitapların her birini bir yıl boyunca ortalama 30'ar vatandaş okuduğu belirlendi. Böylelikle, 2007 yılında kütüphanedeki 55 bin olan okuyucu sayısı da 2008 yılında 36 bin kişi artarak 91 bine ulaştı. Güncel yayınları okuyanların yüzde 67'sini yetişkinler, yüzde 39'unu ise çocuklar oluşturduğu tespit edildi. Çocuklar tarafından en fazla okunan güncel yayınlar arasında, "Okulda panik", "Matrak moda ve güzel casusum", yetişkinlerin ise "Derin Devlet", "MİT MOSSAD", "CIA", "GLADYO", "Abdullah Çatlı ve Susurluk", "İsrail'in şifresi" ve "Teşkilatı mahsusa dan MİT'e" isimli kitapları okumayı tercih etiği belirlendi.

Eskişehir İlk Halk Kütüphanesi Müdürü Akkaya, amaçlarının insanlara okuma alışkanlığı kazandırmak olduğunu söyledi. "İnsanlar okumuyor" demenin yanlış olduğunu belirten Akkaya, bunu söylemek yerine insanların okumasını teşvik etmek için gereken neyse onun yapılması gerektiğini söyledi. Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu iddia eden Akkaya, bu sayede vaktini boşa geçiren insanları kitap ve kütüphane ile tanıştırmayı başardıklarını ifade etti. 

Üniversite öğrencisi Mehmet Çakıcı (19) da, kitap okumayı sevdiğini, ancak pahalı olması nedeniyle güncel yayınları düzenli takip edemediğini söyledi. Çakıcı, "Arkadaşımdan, aradığım kitapların kütüphanede olduğunu duydum. 6 aydır buradan istediğim güncel yayınları alıp okuyorum." dedi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.