Vanadokya için tanıtım seferberliği
Van'ın İran sınırında bulanan ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki Kapadokya'yı andıran peribacaları için tanıtım seferberliği başlatıldı. Aynı zamanda ortaçağ insanlarının yaşam merkezi olarak kullandığı bölgeye yöre halkı, Kapadokya isminden esinlenerek 'Vanadokya' diyor.
Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle bir turizm kenti olmaya aday Van'ın turizm cazibesini artıracak Başkale ilçesindeki peribacaları için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tanıtım seferberliği başlattı. Peribacaları, terör olayları sebebiyle bakir kalan ve pek bilinmeyen Van'a 125 km uzaklıktaki İran sınırındaki Elbak Vadisi'nde Yavuzlar Köyü içinde yer alıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Haftası sebebiyle yöre halkının Nevşehir Ürgüp Kapadokya isminden esinlenerek 'Vanadokya' dediği peribacalarına tanıtım gezisi düzenledi.
Geziye Van Vali Yardımcıları Ali İpek, Edremit Kaymakamı Mehmet Nuri Başaran, Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, Başkale Kaymakamı Yunus Kalaycı, Gürpınar Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, ildeki turizm acenteleri yetkilileri, turizm rehberleri, Turizm Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve basın mensupları katıldı.
Yavuzlar Muhtarı Talat Akkaya ve köy halkı tarafından karşılanan gezi grubu, köyde bir süre dinlendikten sonra köylü kadınların hazırladığı öğle yemeğini yedikten sonra Elbak Vadisi'nde bulunan peribacalarını gezdi. Köylülerle birlikte vadi içinde bulunan ve ihtişamlı görüntüsüyle büyüleyen peribacalarını gezenler hayranlığını gizleyemedi.
Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, yöre halkının Vanadokya ismini verdiği peribacalarının turizme açılması için çalışma başlattıklarını belirterek, ihtişamlı görüntüsüyle Kapadokya'ya alternatif bir doğal güzellik merkezi olduğunu söyledi. Bu doğal güzelliğin turizme kazandırılmasının hiç de zor olmadığını ifade eden Taştan, bunun için ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Taştan, "Bu vadinin güvenlik açısından bir sakıncanın bulunmaması da çok sevindirici. Bu bölge, insanlarımızın huzurla ve güvenle seyahat edebilecekleri, alternatif olarak gezebilecekleri mükemmel bir mekan olarak değerlendiriyoruz'' dedi.
Peribacaların hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Müdürü Salih Tatlı, Yavuzlar köyündeki peribacalarının jeolojik doğal oluşum olduğunu ancak insanlarında yaşadığı bir yer olduğunu kaydetti. Tatlı, peribacalarının içinde çeşitli tünel ve mağaraların bulunduğunu anlatarak, peribacalarının hemen üst tarafında yer alan kaledeki kalıntılardan buranın ortaçağ döneminde yaşam merkezi olarak kullanıldığını söylemenin mümkün olduğunu vurguladı. Tatlı, şunları söyledi: "Peribacaları doğal ancak insan elinin değdiğini söylemek mümkün. Ama Kapadokya'daki peribacaları kadar işlenmemiş. Bu nedenle bu kadar doğal kalmış. Turizme zaten açık ancak, tanıtımı yapılmadığı için pek bilinmiyor. Bu sebeple tanıtımın yapılması gerekiyor. Günümüz turizminde heyecanın ön plana çıktığını düşünürsek, buranın toprak yapısı yukarıdan aşağıya kolaylıkla kayma imkanı sunuyor."
Muhtar Talat Akkaya, peri bacaları, kalesi ve mağaralarıyla doğal bir güzelliğe sahip olduğunu belirterek, köyde çok sayıda tarihi kalıntının olduğunu söyledi. İnsanların hayvancılıkla geçindiği köylerinde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anımsatan Akaya, bölgenin turizme kazandırılması beklediklerini kaydetti.
Peribacaları bölgesini 'Vanadokya' olarak adlandıran Yavuzlar köyü sakinleri, bölgenin iyi araştırılması ve tanıtılmasını istedi. Peribacalarının Kapadokya gibi turizme kazandırılmasını bekleyen köylüler, bu gezinin tanıtım için atılan bir adım olduğuna inandıklarını vurguladı.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.