Yatağan'da 'kültür turu' düzenlendi

Yatağan'da 'kültür turu' düzenlendi
Muğla'nın Yatağan ilçesinde TÜRSAB, tur operatörleri ve basın mensuplarına 'kültür turu' düzenlendi.

Kaymakamlık, Yatağan Belediyesi, Turgut Belediyesi ve Bozüyük Belediyesi tarafından organize edilen gezi, ölümüne aşkın yaşandığı ve dünyanın en büyük mermer kenti olarak bilinen antik Stratonikeia Kenti'nin bulunduğu Eskihisar'da tarihi cami ile kahve ve dükkânların bir bölümünün restore edildiği köy meydanında köy kahvaltısı ile başladı. 

Kahvaltının ardından arkeologların bilgilendirmesi eşliğinde tiyatro, jimnazyum, Agora ve Kazı Evi gezildi. 

Kazının ikinci ayağında ilçenin Turgut beldesinde Lagina Antik Kenti ve Hekate Tapınağı ile Türkiye'nin ilk arkeologu "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunun ressamı Osman Hamdi Bey'in, müze ve konservasyon atölyesi olarak kullanılmak üzere restore edilen tarihi evi yer aldı. 

Ardından, Çaybükü (Gevenes) köyünde ünlü Ormancı Türküsü'nün dramatik öyküsünün yaşandığı Belen Kahvesi ziyaret edildi.

Gezinin son durağı Osmanlı mimarisi örneklerinin bulunduğu ve bu günlerde Baba Ocağı dizisinin çekilmekte olduğu Bozüyük beldesi oldu. Restore edilen yapıların görüldüğü gezi Pınarbaşı'nda asırlık çınarların gölgesinde, pınar sesi dinlenerek yenilen öğle yemeği ile noktalandı.

Şeyhmus Günaydın, Muğla ve ilçelerinde faaliyet gösteren tur operatörlerine Yatağan ilçesinin doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen gezide değerlendirmelerde bulundu. 

Amaçlarının Yatağan'da 12 ay turizm yapılmasını sağlamak ve Yatağan'ı santrali ile anılmaktan kurtarmak olduğunu belirten Günaydın, "Stratonikeia'yı ayağa kaldırarak burada bölgeyi yılın 12 ayı turizm yapılabilir bir duruma getirmek istiyoruz." dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise ilçenin yıllarca Termik santrali ile hep kötü imajı ile anıldığını ifade ederek, "Biz Yatağan'ı bu kötü imajından kurtarmak istiyoruz. Yatağan bir sanayi ve işçi şehri olmasının yanında Efes Antik kenti ayarında bir Stratonikeia antik kenti, Pagan Kültürünün dünyaca bilinen örneklerinden Hekate Tapınağı'nı, Belen Kahvesi'ni, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferinde otağını kurduğu Bozüyük beldesinin güzelliklerini, sivil mimarlık örneği yapılarını yerli yabancı herkesle paylaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Kültür Turu'na, vali yardımcıları Mestan Yayman, Faruk Bekarlar, Recep Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, bölgedeki kazı başkanları Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Doç. Dr. Bilal Söğüt, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Bodrum, Marmaris, Fethiye TÜRSAB temsilcileri, Baba Ocağı dizisinin oyuncuları katıldı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.