Türkçe engel tanımıyor
Türk dili bölümünün ve Türk dili merkezinin açılışını Türkiye Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, MGSGİ Rektörü Vagif Bayramov, Uluslararası Tolerans Eğitim Vakfı Genel Müdürü İbrahim Selek gerçekleştirdi. 10 kişilik bir öğrenci grubu ile eğitime devam eden bölümün, gelecek yıl hedefi 30 engelli.
Türkçe bölümünün açıldığı ilk günden itibaren burada görev yapan MGSGİ Yabanci Diller Fakultesi Türkçe Bölüm Başkanı Eyüp Geniş, öğrencilerin Türkçe'ye karşı ilgilerinin yüksek olduğunu söyledi. Geniş, "Önce ciddi özrü olanları bölüme almak istemedik. Türkiye'ye giderek dillerini geliştirmelerini istiyoruz. Ancak ağır engelli olanlar için bu zor olacak. Buna rağmen tekerlekli sandalye kullanan bir bayan var. Türkçe'yi sevdiğini ve öğrenmek istediğini ifade eden bu öğrencimizi kırmadık. Şu anda kendisi sınıfımızın en başarılı öğrencilerinden. Bu yıl Rusya çapında beşincisi düzenlenen Türkçe olimpiyatında da şiir dalında birinci oldu." diye konuştu. Bölümü geliştirmeye amaçladıklarını belirten Geniş, önümüzdeki yıl için öğrenci sayısını 30'a çıkartacaklarını ifade etti.
" 'BU BAYRAMDA' ŞİİRİ DUYULANDIRDI"
Önce sınıf ortamında başlayan, ardından Türk kültür merkezine dönüştürülen bölüm Türkçe'nin engel tanımadığının bir göstergesi. Bölüm Moskova'da inşaat işi ile uğraşan Müteahhit Ozan Uzunoğlu tarafından teşrif edilmiş. Açılışta tekerlekli sandalye kullanan öğrenci Lidya Yegorova 5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı Rusya elemelerinde birincilik aldığı Şebnem Kısaparmak'ın 'Bu Bayramda' adlı şiirini okudu.
Türk dili mekrezinin açılışına katılan Türkiye Moskova Büyükelçisi Elçi Halil Akıncı herhangi bir üniversitede Türk dili bölümünün açılması kendisine her seferinde kıvanç verdiğini belirtti. Akıncı, "Moskova'da diğer bölgeler yanı sıra burada Türk dili bölümünün açılışını gerçekleştirdik. Neredeyse Moskova'nın dört köşesinde Türk dili bölümü olacak. Eğitim alanındaki işbirliğini zaten geliştirmeye kararlıyız. Tabii bu üniversitede: engelli çocukların okuduğu üniversitede Türk dili bölümünün açılması çok daha önemli. Biz de elimizde bütün, ne kitaplar varsa buraya temin etmeye çalışacağız." dedi.
Türk dili bölümün kendi enstitüsünde açılmasını manidar bulduğunu belirten Rektörü Vagif Bayramov engelli gençlerin dil öğrenerek aslında engelliler arasında bulunan dil bariyerini kaldırmış olduklarını belirtti. Ayrıca 2008 yılında Eğitim Bakanlığı'nın programı çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlatan Bayramov, Türkiye'deki eğitim sistemine hayran kaldığını söyledi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.