Otistik Buğra'ya, yurt dışından davet geliyor

Otistik Buğra'ya, yurt dışından davet geliyor
Otistik Buğra, yurt dışında bile piyano konserleri için davet alıyor

Konuşmada ve sosyal iletişimde güçlük çeken Hataylı 15 yaşındaki otistik Buğra Çankır, piyano yeteneği ile herkesi etkiliyor. 

Otistik Buğra'nın otizmli çocuklar yararına düzenlenen dünyanın değişik ülkelerindeki konserlere bile davet aldığı bildirildi. 

Buğra, en son geçtiğimiz yıl İngiltere'de 12 otistik müzisyenin en küçüğü olarak West Road Concert Hall'de sahneye çıkmış. Buğra'nın müzik yeteneğini "savant" özellik olarak kabul eden Wisconsin Medical Society, web sitesinde, dünyada halen bilinen savantlar arasında ona da yer veriyor. 

Otistik çocuk Buğra Çankır, dünyada sadece, Mozart ve J.S.Bach'ın da aralarında bulunduğu doğadaki tüm sesleri nota diline deşifre edebilme yeteneğine sahip olan 664 kişiden biri olarak gösteriliyor. 

Hatay Bedii Sabuncu Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik Bölümünde özel eğitim alan otistik çocuk Çankır, geçtiğimiz gün de Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) "Dinde İnsan ve İnsanın Yeri" konulu panel arasında sahne aldı. 20 dakika boyunca birbirinden güzel klasik eserleri piyano ile başarılı bir şekilde arka arkaya sıralayan otistik Buğra, salondaki herkesi kendine hayran bıraktı. MKÜ'deki programda otistik Buğra'nın sahne alacağını duyan ve bu yeteneği yakından görmek için programa gelen Asmalı Konak ve Asi dizisinde herkesin daha yakından tanıdığı ünlü sanatçı Menderes Samancılar "Böyle bir yeteneğine sahip çıkmak lazım."dedi 

Samancılar, otistik çocuk Buğra'ya yakın ilgi gösterip yanın da oturdu ve özel olarak kutladı, takdirlerini iletti.


BUĞRA'NIN BAŞARISINI DÜNYA BİLİYOR AMA HATAY YENİ ÖĞRENDİ


Bu arada, 2004 yılında California Üniversitesi'nin hazırladığı Abdolute Pitch testini bu güne kadar dünya genelinde geçebilen 664 kişiden birisi ve en yüksek puan ve en küçük yaş olarak belgelendi. 

36 puan üzerinden 23,5 puanın üzeri Mutlak Kulak olarak kabul edilen testten Buğra, hem piyano seslerinden, hem de herhangi bir müzik aletine ait olmayan natürel seslerden 36 üzerinden 36 tam puan aldı. Bugüne kadar müzik eğitimini klasik piyano dalında, İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okullarının müfredatını dışarıdan, piyano öğretmeni Hilal Önal'dan aldığı özel derslerle takip ederek sürdürüyor. 


OTİSTLERİN ŞAŞIRTICI DÜNYASI


Otizmin ilk tanısı, rahatsızlığı, 1940'lı yıllarda 'Diğer insanlarla iletişim zorluğu' şeklinde açıklayan Amerikalı çocuk psikiyatrı Leo Kanner'e kadar uzanır. Otistler diğer insanları obje gibi algıladıklarından, düşüncelere ve duygulara sahip olduklarını kavrayamıyorlar. Diğer belirtiler ise kısıtlı ilgi alanı, konuşma bozukluğu ve bazı olaylara takılıp kalmaktır. 

Otistlerin dünyayı 'tehlikeli ve kontrol edilemez bir kaos' olarak algılıyor. Bu nedenle rahatlatıcı etki yapan ritüel davranışlara sığınıyor. Buna örnek olarak Howard'ın gözlük sapıyla dakikalarca dolabın üzerindeki tozları kazıması gösteriliyor. İnsanlara sıkıcı gelen uğraşlar otistleri mutlu ediyor. Bu durum ise eşsiz bellek yetilerinin bir koşulu olarak gösteriliyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.