Jeoradarla tarihî kalıntılar tespit ediliyor

Jeoradarla tarihî kalıntılar tespit ediliyor
Belediye, inşaat çalışmaları öncesi tarihi kalıntıları jeoradar sistemiyle tespit ediyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı proje kapsamında hayata geçireceği kültür merkezi, otopark ve diğer çalışmalar öncesinde yeraltında tarihi kalıntı bulunup bulunmadığını tespit için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile ortak çalışma yürütüyor. 

Jeoradar yöntemi ele yapılan çalışma sonunda bölgenin yeraltı haritası çıkarılacak. Birçok tarihi eserin bulunduğu Konya'da daha önce yapılan çalışmalarda tarihi yapıların çıkması nedeniyle bazı projeler yarım kalmıştı. 

Selçuklu ve Osmanlı'nın en önemli medeniyet merkezlerinden biri olan Konya'da belediye yeni bir çalışma başlattı. Kültür Park ve Otobüs Hareket Merkezi gibi birçok projeyi hayata geçirmek için çalışma başlatan büyükşehir belediyesi, MTA ile işbirliği yapıyor. 

Geçtiğimiz yıllarda Zindan Kale bölgesinde katlı otopark için çalışma yapan belediye, tarihi kale surunun bulunması nedeniyle hukuki sorun yaşamıştı. Aynı sıkıntıyı tekrar yaşamak istemediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın birçok yerinde tarihi eserlerle çevrili olduğunu söyledi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi, yeraltında yapımı düşünülen Otobüs Hareket Merkezi için jeoradar (GPR) ile zemin taraması başlattı. 

Tahir Akyürek, MTA Jeofizik Dairesi'nden 2 uzman belediye bünyesindeki Zemin Etüt Laboratuvarı görevlilerinin jeoradar cihazları ile çalışma yaptığını kaydetti. 

Çalışmalar kapsamında yerin jeoradar cihazı ile tarandığını ve tespitler yapıldığını vurgulayan Başkan Akyürek, tarama işlemi sonucunda 10 bin metrekare alanda yerin 20 metre derinliklerine kadar olan kısmın haritasının çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. 

Çalışmanın 10 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.