Eskipazar Camii'nin tarihi kapısı geri isteniyor

Eskipazar Camii'nin tarihi kapısı geri isteniyor
Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Ankara'da Etnoğrafya Müzesi'nde sergilendiği zannedilen, ancak müzenin deposunda tutulduğu öğrenilen tarihi Eskipazar Camii'nin kapı ve pencerelerinin bazı bölümlerini geri istedi.

Tarihi Eskipazar Camii'nin bazı kapı bölümlerinin ve pencerelerinin müzenin deposunda tutulmasının öğrenilmesinden sonra Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü harekete geçti. Depoda tutulan kapı ve pencerelerin Ordu'ya verilmesini isteyen İl Müdürlüğü, teşebbüsüne cevap beklerken, eserlerin Ordu'da sergilenmesini planlamaya başladı.

Eskipazar Camii Ordu merkeze üç kilometre mesafede, Ulubey yolu üzerinde bulunuyor. Burada Emiroğulları Beyliği döneminden kalma tarihi Eskipazar Camii'nin kalıntıları bulunuyor. Karadeniz'in Türkleşmesinde öncü kuşak olan Emiroğulları Ordu'yu da başkent olarak kullanmış. Bu başkentin en önemli yapılarından biri de yanında birkaç hamam da bulunan Tarihi Eskipazar Camii. Cami, birkaç kez belli oranlarda yıkılmış, Selçuklular zamanında yeniden yapılmış.

Caminin ahşap kapı ve pencereleri, Anadolu'daki Türk ahşap sanatı açısından çok önemli görülürken, özellikle, sayıları çok az olan Karadeniz'e en yakın Selçuklu eserlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Caminin kapı ve pencerelerindeki çalışmaların süsleme sanatı açısından da çok önemli yeri bulunduğu ifade ediliyor.

Bu zamana kadar Tarihi Eskipazar Camii'nin kapı ve pencerelerinin tamamının Ankara'da Etnoğrafya Müzesi'nde sergilendiği biliniyordu.cıhan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.