Kemeraltı Envanteri kitap olarak yayımlandı

Kemeraltı Envanteri kitap olarak yayımlandı
İzmir Ticaret Odası (İZTO), Kamuoyu Araştırma Ofisi tarafından hazırlanan Kemeraltı Envanteri'ni kitap halinde yayınladı. 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bu kitap, şehrimizin gözbebeği olan Kemeraltı Çarşısı'nın problemlerinin çözümü amacıyla düşünen ve çalışan herkes için önemli bir referans kaynağı olacaktır." dedi.

400 yıllık geçmişiyle dünyanın yaşayan en eski çarşılarından olan Kemeraltı'nın, yüzyıllar boyunca İzmir'de alışveriş denince akla gelen ilk merkezlerden biri olduğunu belirten Demirtaş, bugün de önemini koruduğunu söyledi. 

Kemeraltı'nın kendine has özellikleri, farklı yapıları, mekanları ve siluetiyle geçmişle kurduğu güçlü bağ sayesinde şehrin belleğinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken İZTO Başkanı, "Dünyadaki marka şehirlerde, öne çıkan ünlü ve tarihî alışveriş mekanları görüyoruz. New York'ta 5. Cadde veya Paris'te Şanzelize, buna en güzel örnekler. Dünyanın en eski çarşılarından Kemeraltı'nın da böyle olmaması için hiçbir sebep yok." şeklinde konuştu.

Büyük potansiyeline rağmen Kemeraltı Çarşısı'nın çok ciddi sıkıntıları olduğunu kaydeden Demirtaş, "Odamızın yanı sıra birçok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü de çeşitli proje ve etkinliklerle Kemeraltı'nın canlanması için çalışmalar yürütüyor. Bunlar yapılırken elimizin altında bilimsel veriler bulunmuyordu. Bu eksikliği gidermek için Kemeraltı Envanter çalışmasını hazırladık. Tarihî çarşadaki 12 bin 432 ofis, iş yeri ve mağaza gibi yapı birimlerine ulaşarak hazırlanan araştırma, bilgi eksikliğini ortadan kaldıracak." diye konuştu.

Kemeraltı'ndaki mekan birimlerinin yüzde 45,1'inin ticari, yüzde 18,2'sinin hizmet faaliyetleri için ofis, yüzde 8,5'inin ise depo olarak kullanıldığını ifade eden Ekrem Demirtaş, "Kemeraltı'nı canlandırmak için çalışıyoruz ancak mekanların yüzde 22,7'si boş. Kiralanan dükkan sayısı bu kadar azken ve bu mekanlara fonksiyon kazandırmadan, çarşımızı canlandırmamız mümkün değil." şeklinde konuştu. 

Çalışma kapsamında 9 bir 300 kişiyle yüz yüze görüşülerek anket yapıldığını anlatan Demirtaş, Kemeraltı'nda faaliyet gösteren kişilerin yarısına yakınının İzmirli olduğunu, işyeri sahiplerinin yüzde 74,4'ünün en az 21 yıldır bu şehirde yaşadığını belirtti.

İşyerlerinin yüzde 95,5'inin yıllardır aynı sektörde olduğunu ve bunun da çarşıdaki devamlılığı gösterdiğini vurgulayan Demirtaş, Kemeraltı esnafının ilk üç problemini işportacılar, çığırtkanlar ve alt yapı eksikliği olarak sıraladı.

"Kemeraltı" isimli kitabı ilgili kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve üniversitelere dağıttıklarını belirten İZTO Başkanı Demirtaş, tarihî çarşıdan faydalanan bütün kurumların, ilk defa ortaya koyuan bu bilimsel verileri incelemesi, geleceğe yönelik fikir, proje ve yapılanmaların mevcut gerçekler üzerine oturtulması gerektiğine dikkat çekti.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.