Osmaniye'de 7 kuşaktır yayık üretiliyor

Osmaniye'de 7 kuşaktır yayık üretiliyor
Osmaniye'de yayık üretimi yapan Metin Özat, bu mesleği 7 kuşaktan bu yana devam ettirdiklerini söyledi.

Özellikle Çukurova Bölgesi'nin köylerinde ayran yapmak için kullanılan yayıkların teknolojiye kafa tuttuğunu ve hala büyük ilgi gördüğünü ifade eden Özat, yaptıkları yayıkların 15 ile 20 yıl ömrü olduğunu belirtti. Yayığa bazı yerlerde gümbür, bazı yerlerde de fişek dendiğini belirten Özat, en lezzetli ayran ve tereyağının yayıkta üretildiğini ifade etti.

Yayık yapımı hakkında da bilgi veren Özat, yayık malzemelerinin kendilerine çubuk halinde geldiğini, tahtaları sildiklerini ve bir hafta kurumaya bıraktıklarını söyledi. Kuruduktan sonra silme işlemini tekrarladıklarını ve yine tahtaları kurumaya bıraktıklarını belirten Metin Özat, ardından içini temizlediklerini, tabanını yaptıklarını ve vernikleyerek müşterinin beğenisine sunduklarını anlattı.

El yapımı yayıkların 15 - 20 yıl boyunca kullanılabildiğine dikkat çeken Metin Özat, "Bizler aile olarak bu işi 7 kuşaktan bu yana yapıyoruz. Dedemin kayınbabasının babasının mesleğidir. Osmaniye'nin yerlisi olan İsmail Usta'dan kalan bu meslek Osmaniye'nin kurucu ailelerinden olan ve Sırakonaklar'da yaşayan ustamızdan önce benim dedem Mustafa Özat'a, ondan babam Ruhi Özat'a ondan da bana kalmış. 7 nesildir her kuşak, mesleği çocukluğundan bu yana yaparak öğrenmişler." dedi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.