Dünyanın tek resmi Halı Bayramı

Dünyanın tek resmi Halı Bayramı
Dünyanın tek resmi Halı Bayramı, Türkmenistan'da kutlandı

Dünyanın tek resmi Halı Bayramı Türkmenistan'da kutlandı. 1992'den beri her yıl Mayıs ayının son pazar günü kutlanan bayram etkinlikleri çerçevesinde başkent Aşkabat'taki Bağımsızlık Parkı'nda geniş katılımlı halı sergisi düzenlendi.

Ünlü Türkmen halılarının her çeşidinin yer aldığı sergide, halı ürünlerinin yanı sıra çeşitli takılar ve seramik eserler de yer aldı. Sergiye Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, kabine üyeleri, bakanlar, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Meclis Başkanı Nurberdiyeva, kabine üyeleri ile birlikte açık havada düzenlenen sergi stantlarını tek tek gezdi. Sergiye büyük ilgi gösteren yabancı misyon şefleri de Türkmen halısı hakkında bilgi aldılar.

Kutlamalarda ülkenin beş vilayetinden ve çeşitli bölgeleri simgeleyen farklı desenlerde rengarenk halılar sergiledi. Bunun yanında halı dokuma tekniği ile hazırlanan küçük halılar, sehpalık, kadın çantası gibi halı ürünleri de sergide yer aldı. 

Daha sonra tören parktaki amfi tiyatroda konser programı ile devam etti. Tören Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Halı Bayramı dolaysıyla yayınladığı mesajın okunmasıyla başladı. Ardından Meclis Başkanı Nurberdiyeva, halıcılara madalya ve çeşitli hediyeler takdim etti. Saatlerce süren halk oyunları ve müzik gösterileri izleyenlere güzel anlar yaşattı.

Bayram etkinlikleri ülke genelinde de kutlandı. Başta başkent olmak üzere vilayet merkezlerinde konserler verildi. Halk oyunları ve müzik gösterileri etkinliklerin ilgi odağı oldu. 

Bu arada, Halı bayramı etkinlikleri çerçevesinde bugün bir uluslararası konferansta düzenleniyor. Konferansa, başta Rusya olmak üzere Almanya, Belçika, Fransa, Çin, İran, Pakistan ve Afganistan gibi birçok ülkeden heyet katılıyor. 


EN BÜYÜK TÜRKMEN HALILARI

Bugüne kadar dünyanın en büyük halıları hep Türkmenistan'da dokundu. 1941-1942 yıllarında dokunan 'Türkmen kalbi' adlı halının büyüklüğü 193,5 metrekare iken, 1996 yılında Türkmen halıcıları tarafından dokunan 'Türkmenbaşı' adlı halının büyüklüğü 266 metrekare idi. Bu halının ağırlığı tam 550 kilogram.

1998 yılında da dünyanın üçüncü dev halısı yine Türkmenistan'da dokundu: 'Prezident' adlı bu halının büyüklüğü 294 metrekare, ağırlığı da 1 ton 105 gram.

2001 yılında Türkmenistan'da dokunan başka bir halı ise Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardı. Bu halının büyüklüğü 301 metrekare, ağırlığı ise 1 ton 200 kilogram.

2004 yılında Türkmenistan'da inşa edilen Orta Asya'nın en büyük camisi için de Türkmen halıcılar, 215 metrekare genişliğinde bir halı dokudu.

Türkmenistan'da halı, ülkenin resmi ve milli sembollerinden birini teşkil ediyor. Ülkenin bayrak ve sancağında beş ayrı halı deseni bulunuyor.





(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.