Kültür Bakanlığı’ndan yine ayrımcılık!

Kültür Bakanlığı’ndan yine ayrımcılık!
Yıllardır beğeniyle okunan Somuncu Baba ve Semerkant dergileri için işlem başlatan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, sözkonusu iki derginin alımını durdurdu. Genel müdürlük, Somuncu Baba ve Semerkant dergilerinin alımını durdurma kararı aldığı top

AKŞAM'IN "İHBARI" ÜZERİNE
Genel müdürlüğün tuhaf uygulaması geçtiğimiz hafta Akşam gazetesinde Volkan Yanardağ imzasıyla yayınlanan bir haberin ardından gerçekleşti. “Kütüphaneler tarikata abone” başlıklı haberde "Halk Kütüphaneleri'ne dinci yayınlar girdi" denilerek, Semerkand ve Somuncu Baba dergilerinin kütüphanelere alınması eleştirilmişti. Haberde, genel müdürlüğün bu alımlarla Nakşibendi ve Menzil tarikatlarına destek olduğu görüşü ileri sürüldü. Haberde Bizim Külliye, Irmak ve Tasavvuf adlı dergilerin alındığı da anlatıldı. Akşam'da yayınlanan ikinci bir haberde ise “Yayınımız ses getirdi” denilerek Somuncu Baba ve Semerkant dergilerinin alım listesinden çıkartıldığı bildirildi.

MARKSİST BİRİKİM DERGİSİ ALIM LİSTESİNDE
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, bu haberlerin ardından yaptığı toplantıyla süreli alım listesini elden geçirdi. Toplantıda daha önce 150 çeşit olan süreli yayın sayısı 165 olarak belirlendi. Liste belirlenirken Akşam'ın ihbarcı bir yayıncılık anlayışıyla adlarını duyurduğu Semerkant ve Somuncu Baba dergilerinin alımından ise vazgeçildi. Aynı toplantıda Türkiye'deki marksistlerin önemli bir bölümünü bünyesinde toplayan Birikim dergisinin alımına başlandı.

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ UNUTULDU
Somuncu Baba ve Semerkant dergilerinin alımına ilişkin haber üzerine "Atatürk ilke ve inkılapları ile laiklik ilkesine" uygun yayınların Halk Kütüphaneleri'ne alındığı bildirilmişti. Ancak Birikim dergisi geçmiş sayılarında iki sayı üst üste “Bir Heyula: Resmî İdeoloji” kapağıyla yayımlanarak, marksist görüş açısından Atatürkçülük ve laiklik konularına keskin eleştiriler getirmişti. Kültür Bakanlığı'nın alımına karar verdiği Birikim Dergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği'nin “Yayın seçme ölçütleri” başlığı altındaki 10. maddenin g bendinde yer verilen “satın alınacak yayınlar siyasi amaçlı ve propagandaya yönelik olmamalıdır” ilkesine de aykırılık teşkil ediyor. Marksist ve sosyalist propaganda yazılarıyla öne çıkan Birikim dergisi, Ergenekon davasına da sıkı muhalefetiyle biliniyor. Fikir ve edebî yazılardan çok siyasi ve propaganda amaçlı ideolojik yazıların yer aldığı Birikim dergisinin yayın seçme ölçütlerine uymadığı halde neden satın alınmasına karar verildiği ise merak ediliyor.

GENEL MÜDÜR NE DİYOR?
Konuyu sorduğumuz Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Aytekin Yılmaz, kütüphanelere alınacak yayımların oluşturulan bir komisyon tarafından seçildiğini belirterek, “Çok fazla sayıda yayım olduğu için komisyon her yıl dönüşümlü olarak belli sayıda satın alma kararı verir. Burada herhangi bir ayrım veya kayırma yapılacağını sanmıyorum” dedi. 

MEHMET YILDIZ/ VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.