Terminatör kazandı

Terminatör kazandı
Çamkese ile mücadeleyi terminatör böcekler kazandı

Ormanlara zarar veren çamkese böceğine karşı laboratuvarlarda üretilen "calosoma sycophanta" isimli böcekle biyolojik mücadele yürüten ormancılar, savaştan galip çıktı. Kimyevi ilaçlar yerine orman zararlılarına karşı doğal düşmanla yapılan bu mücadele, çevreye de zarar vermiyor. Üstelik ilaç yerine kullanılan böceklerin masrafı da oldukça düşük.

Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında Denizli Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait Çamlık mesirelik alanındaki tesislerde bir laboratuvar kuruldu. Burada, çamkesenin en büyük düşmanı olan calosoma sycophanta üretiliyor. "Terminatör" olarak da adlandırılan bu böcekler, çamkesenin zararlı verdiği ormanlık alanlara bırakılıyor.

Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, ilaçların toprak ve suyu kirleterek birçok canlı ve mikroorganizmayı olumsuz etkilemesi sebebiyle biyolojik mücadeleye önem verdiklerini söyledi. Oklu, "Kimyevi maddelerle mücadelede yılda her yıl 150 bin lira harcarken biyolojik yöntemde, yaklaşık 10 bin liraya aynı zararlıları yok edebiliyoruz. Üstelik doğal denge korunmuş oluyor." diyor. Geçen yıl laboratuarlarda 7 bin calosoma sycophanta böceği üretildiğini ifade eden Oklu, çamkesenin tabiattaki yiyicisi (predatörü) olan calosoma sycophantaları ormanlara bıraktıklarını, bozulan doğal dengeyi yeniden kurup çamkese böceğinin popülasyonunu azalttıklarını anlattı. Yuvalandığı ağaçların yapraklarını yiyen çamkeseye karşı terminatör böcek üretmeye başladıktan sonra ormanları ilaçlamayı bıraktıklarına dikkat çeken Orman Bölge Müdürü Oklu, "Geçen yıl ürettiğimiz 7 bin calosome sycophantadan 4 bin yumurta aldık. Böylece 15 yıldır devam ettiğimiz kimyevi mücadeleyi bıraktık." ifadelerini kullanıyor.

Çal Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli orman yüksek mühendisi Haydar Demir yaklaşık iki yıldır devam eden çalışmalarda verimli sonuçlar elde edildiğini söylüyor. Çardak Orman İşletme Şefi Uğur Altındağ ise orman zararlılarına karşı 700 hektarlık alanda mücadele ettiklerini, calosome sycophantaların çamkeseye karşı birkaç yıl içinde köklü bir zafer kazanacağını belirtiyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.