Bilimadamlarımız Arabistan'da araştırma yapacak

Bilimadamlarımız Arabistan'da araştırma yapacak
Türk bilimadamları S. Arabistan'da 'nanoteknoloji' araştırmaları yapacak

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Kenti (KACST) bünyesinde, nanoteknoloji araştırmaları merkezi kuruluyor. Amerikalı teknoloji devi Intel'in desteklediği Üstün Nano-imalat Merkezi (CENA)'da istihdam edilecek 80 kişi arasında, Türkiye'den yüksek lisans öğrencileri ve uzmanlar da bulunacak. 

KACST'taki merkezde Türkiye'nin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden bilim adamları da çalışmalarını yürütecek. Ortadoğu ülkelerinin "teknik yeteneğini artırmak" hedefini güdecek olan birimin inşasına, California merkezli Intel yardım ediyor. CENA'da nano elektronik cihazların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. 

İleri teknoloji ürünü cihaz ve en yeni ekipmanlarla donatılacak olan CENA'da mikro elektrik sistemlerinin geliştirileceği bir 'tozsuz oda' da bulunuyor. Intel, bu merkezde çalışacak olan Türk ve diğer ülkelerin bilim adamlarına rehberlik etmesi amacıyla Suudi Arabistan'a bir kurucu ekip yollayacak. CENA, 3 nanoteknoloji alanına odaklanacak: Sensör fabrikasyonu, nano birleşimler ve metaloksit yarı iletken tamamlayıcıları. 


TÜRKİYE VE DİĞER İSLAM ÜLKELERİ DE FAYDALANACAK

2010 Ekim'inde faaliyete geçecek olan CENA sayesinde, Türkiye de dahil olmak üzere bölge ülkelerinin, bilgisayar, fizik, kimya ve matematik bilimleri üzerindeki yeteneklerini artırmaları hedefleniyor.

KACST, proje için 42 resmi hükümet kurumuna bağlı 8 milyar riyal (2,13 milyar dolar) bütçeli takımlara liderlik edecek. Buradaki faaliyetler ile Suudi Arabistan'ın da ulusal güvenlik ve teknoloji alanında çağı yakalaması sağlanacak. 

KACST'ın ikinci başkanı Prens Turki bin Saud bon Mohammed Al-Saud, "Intel'in desteklediği bu proje sayesinde yetenekli ve donanımlı bilim adamlarına uygun bir çalışma ortamı oluşturuluyor. Bu ortam sadece Suudi Arabistan için değil, bütün Arap ve İslam dünyasından bilim adamlarının kendi araştırmalarını yapabilmeleri için en gelişmiş tesislerden birisi olacak" yorumunu yaptı. 

CENA direktörü Makarem Hüseyin, Intel'in Suudi Arabistan şefi Aziz Al-Noghaither, KACST yetkilisi Prens Turki ve Intel'den Justin Rattner, projenin hayata geçmesi için Nisan'da anlaşma metni imzaladılar. 

Intel, 2005'te bölgedeki ekonomi, eğitim ve teknolojiye ilişkin desteğini artıracak uzun soluklu bir program olan 'Türkiye ve Ortadoğu e-Dönüşüm İnisiyatifi'ni başlatmıştı. Programa göre Intel, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da teknoloji yeteneklerinin teşvik edilmesine, bilgi transferine ve istihdam oluşturulmasına yardımcı olmak için, yerel girişimcilik, eğitim, bilgisayar kullanımının artması ve özel teknik uzmanlıklar konularında yatırımlar yapıyor.




(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.