Diyarbakırlılar Hattat Aytaç'ın mirasına sahip çıkıyor

Diyarbakırlılar Hattat Aytaç'ın mirasına sahip çıkıyor
Diyarbakırlılar hemşerileri Hattat Hamid Aytaç'ın mirasına sahip çıkıyor

Diyarbakırlılar, Türkiye'nin en ünlü hattat sanatçılarından hemşerileri Hamid Aytaç'ın mirasına sahip çıkmak için kolları sıvadı. 

Diyarbakır Valiliği şehirde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel İslam sanatlarını canlandırmak ve Diyarbakırlı Hattat Hamid Aytaç'ın mirasına sahip çıkmak amacıyla "Geleneksel İslam Sanatları Projesi" başlattı.

Diyarbakır Valiliği ve Başbakanlık Sosyal Destek Programı kapsamında yürütülen proje çerçevesinde Geleneksel İslam Sanatları kursları başladı. Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, Geleneksel İslam Sanatları Projesi kapsamında hat, tezhip ve ebru kurslarının başladığı bu kurslarda icazetli usta öğreticilerin görevlendirildiği belirtildi. Kurslara katılanlara sanat malzemeleri desteğinin yanı sıra Geleneksel İslam Sanatlarını ücretsiz olarak öğrenme imkanı sunuluyor.

Kurslarda; klasik dönem sanat eserlerinden yola çıkılarak, bu sanatların tarihçesi, kullanılan malzemeler, yapılış aşamaları ve yapım teknikleri uygulamalı ve teorik olarak öğretiliyor. Hat sanatı kursunda Arap harfleriyle güzel yazı sanatı ele alınıyor. Hat sanatı en parlak dönemini Osmanlı hat sanatkarları elinde yaşadı. Kamış kalem, is mürekkebi ve aharlı kağıt hat sanatında kullanılan temel malzemeleri oluşturuyor. 

Tezhip kitap süsleme sanatı olarak başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere el yazması eserlerin sayfaları ile Hüsn-i Hat denilen güzel yazıların etrafını süslemede kullanılıyor. Tezhip sanatında ezilmiş guaj, akrilik ve sulu boyanın fırçalarla kağıt üzerindeki motiflere sürülmesi ve işlenmesiyle icra ediliyor. Ebru sanatı kursunda ise su yüzeyine fırça vasıtasıyla ebru boyalarının serpiştirilmesi ve oluşturulan desenin kağıt yüzeyine alınmasıyla icra ediliyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.