Bursa, tarihini panaromik müze ile anlatacak

Bursa, tarihini panaromik müze ile anlatacak
Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa'nın yüzyıllara dayanan tarihi panaromik müze ile tanıtılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kente panaromik müze kazandırmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. 

Ukrayna'nın Sivastapol Şehri'nde bulunan ve Osmanlı Rus Savaşını anlatan Panoramik Müze'de incelemelerde bulunan Dündar, "Neden biz de böyle bir Panoramik müzeyle kentimizin tarihi anlatmayalım." dedi. Kentin yeni vizyonunu turizm üzerine oluşturduklarını belirten Dündar, bu açıdan bakınca Panoramik Müze'nin anlamlı bir çalışma olacağını dile getirdi. Dündar, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bir Panoramik müzeyi kente kazandırmak için girişimlere başlayacaklarını ifade etti. 

Panaromik Müze'yle ilgili gözlemlerini aktaran Dündar şu bilgileri verdi: "Müze binası daire şeklinde yapılmış, penceresi olmayan yüksek bir bina. Binanın ortasında, binanın alt tarafından girilerek çıkılan mantar şeklinde bir platform yer alıyor. Bu platforma çıkınca ilk karşılaşılan şey, daire şeklindeki binanın bütün duvarlarını kaplamış ve çok güzel aydınlatılmış resim oluyor. Resimde Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir anı canlandırılmış. Savaşan askerler, atları üzerinde komutanlar, Karadeniz'de demirlemiş gemiler. Sonra gözünüz duvarla zeminin birleştiği yere ilişiyor. O zaman müzenin sadece duvardaki resimlerden oluşmadığını, üzerinde bulunduğunuz platformla duvar arasında gerçek boyutlarıyla savaş toplarının, güllelerin, siperlerin, öküzlerin çektiği kağnıların, yemek pişirilen kazanların olduğunu görüyorsunuz. Duvardaki resim ile bu saydığım nesneler o kadar uyumlu yapılmış ki, platformdan duvara doğru baktığınız zaman sanki resimdekiler canlı gibi. Adeta kendinizi savaşın ortasında hissediyorsunuz."

İlk panoramik müzenin 100 yıl önce yapıldığını, dünyada şu anda yaklaşık 30 tane panoramik müze olduğunu hatırlatan Dündar, 30 müzeden birinin de Topkapı Şehir Parkı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Panorama 1453' adlı müze olduğuna dikkat çekti. Dündar, kendilerinin de buna benzer bir müzeyi Bursa'ya kazandıracaklarını sözlerine ekledi. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.