Sanatçı doğal gaz teknikeri

Sanatçı doğal gaz teknikeri
Doğal gaz teknikerinin 'ahşap yakma' çalışmaları beğeni topluyor

Bursa'da doğalgaz teknikeri olarak çalışan Muhsin Çakmak'ın (32), atölyeye çevirdiği evinin bir odasında ahşap yakma sanatından (Pirografi) ürettiği tablolar büyük beğeni topluyor. 

2 kız babası Muhsin Çakmak, 'kontraplak ya da Kanada kavağı üzerine çizilen bir resmin havya ile yakılması' olarak tanımlanan ahşap yakma sanatını boş zamanlarında denemiş. Bir arkadaşından görerek başladığı bu ilginç sanatı 10 yıldır icra eden Çakmak, hobi olarak başladığı sanatın zirvesine doğru yolculuğunu sürdürüyor. İlk başlarda çok ağaç zayi ettiğini, ancak kararlılıkla devam eden mücadelesinin sonunda ortaya güzel eserler çıkarmayı başardığını anlatan Muhsin Çakmak, 10 yılda ancak usta olduğunu kaydetti. 

Resim kültürü olan bir insanın 1-2 yılda bu sanatı yapabileceğine dikkat çeken Çakmak, yaptığı işi şöyle anlattı: "Kontraplak ya da Kanada kavağı üzerine yapılan bir sanattır. Zemin kurutularak zımpara yapılır. Yapacağımız resmin fotokopisi karbon kağıdı ile ağaca aktarılır, daha sonra kurşun kalemle incelikleri çizilir. Ardından yakma havyası ile yakım işlemi yapılıyor. Burada söz konusu olan tüm dünyanın tanıdığı bir sanattır. Başlangıçta, demir ateşte ısıtılır, ancak demirler çabuk soğurdu ve bu çok uzun meşakkatli bir işlem olurdu. Sonradan iyileştirilen ahşap yakma havyaları sayesinde bir çok ucun birlikte kullanılabilmesi ve bir çok yüzeyin bu şekilde dekore edilebilmesi ahşap yakma sanatını çok popüler bir hale getirdi. Maliyeti çok yüksek değil. İsteyen herkes bu sanatı yapabilir ama sabır gerektiriyor. Bir tablo ortalama bir haftada bitiyor. "

Doğalgaz teknikeri olduğu için ancak boş zamanlarında bu işi yapabildiğini ve bunun da kış ayları olduğunu belirten Çakmak, evinin bir odasında yaptığı çizimlere çocuklarının ve eşinin de destek verdiğini dile getirdi. 

Otantik resimler ve hüsnü hat desenleri çizdiğini belirten Çakmak, şu ana kadar hazırladığı 28 eserle Koru Park'ta ilk sergisini açtığını ifade etti. Serginin çok yoğun ilgi gördüğünü anımsatan Çakmak, üretimlerine devam edeceğini ve yeni sergiler açmayı amaçladığını kaydetti. 



(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.