"Bor"lu beton yol, dayanıklılık testine tabi tutuluyor

"Bor"lu beton yol, dayanıklılık testine tabi tutuluyor
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından geçen yıl Isparta'da 1 kilometrelik mesafede uygulanan bor karışımlı beton yol, dayanıklılık testine tabi tutuldu. Yoldan alınan numuneler beton test laboratuvarında mukavemet, geçirgenlik, su ve gaz testl

Türkiye'de ilk defa Ordu'dan sonra Isparta'da denenen beton yol, bor ve elyaf katkılı olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmıştı. Özel bir cihazla 27 santimetre kalınlığındaki yoldan alınan numuneler beton laboratuvarında dayanıklılık testine tabi tutulacak.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, SDÜ Jeoloji Mühendisliği ve İl Özel İdaresi ekipleri, Isparta Gelincik yolunda uygulanan bor ve elyaf karışımlı beton yolun dayanıklılık testi için numune aldı. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Ar-Ge Koordinatörü İbrahim Yaşar, "Geçen yıl yaptığımız borlu yol çalışması üzerinden bir kış geçtik. Şimdi bu çalışmayı mukavemet testine sokuyoruz. Türkiye'de borlu çimento ile uygulanan iki bölgemiz var. Bunlardan birisi Ordu-Sivas karayolunun 6. kilometresinde 2007 yılında yaptığımız yol. 2008 yılında o bölgeden aldığımız numunelerde normal çimentoya göre yüzde 30 daha fazla dayanıklı çıktığını gördük. Isparta'dan alacağımız numunelerden de aynı sonuçları bekliyoruz." dedi.

Yaşar, araştırma enstitüsü olarak ilk projelerinin borlu çimento üretimi olduğunu belirterek, amaçlarının, borun değişik alanlarda yaygın kullanımını sağlayacak projeler geliştirmek olduğunu söyledi. Sektörde bor kullanılabilecek alanlardan birisinin çimento olduğunu gördüklerini söyleyen Yaşar, şunları ifade etti: "Borlu çimento geliştirdik. Endüstriyel gelişimini Isparta'da bulunan Göltaş çimento fabrikasında yaptık. İlk etapta 4 bin ton civarında bir çimento ürettik. Bir kısmını Ankara'da bir baraj yapımında, bir kısmını Ordu'da 2 kilometrelik bir yolda kullandık. Kalanını da Isparta'da kullandık."

Yaşar, borlu çimento ile yapılan yolun basınca daha dayanıklı, gaz ve su geçirgenlik değerinin çok düşük, mukavemetinin de yüzde 30 daha fazla olduğunu anlattı. 
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.