Hoca Ahmet Yesevi ziyaretçi akınına uğruyor
Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi'nin mezarı yaz sezonu ile birlikte yerli ve yabancı turistler tarafından kafileler halinde ziyaret ediliyor. Daha çok Kazaklar tarafından ziyaret edilen türbe son dönemlerde başta Türkler ve Almanlar olmak üzere Avrupa ülkelerinden de ziyaretçi ağırlıyor. Ayda on binlerce kişi tarafından ziyaretçi ağırladıklarını belirten yetkililer özellikle Türkiye'den bir çok ziyaretçinin geldiğini ve özel olarak Türkçe bilen rehberler tayin ettiklerini belirtiyorlar.
Yesevi'nin türbesi, hükümdar Timur tarafından 14. yüzyılda inşaa edilmiş. Türbe mimari yapısı ile de son derece farklı bir yapıya sahip. Sovyetler döneminde defalarca yıkılmak istenen türbe, Kazaklar tarafından korunarak günümüze kadar sapasağlam kalmayı başaran ender yapıtlardan biri. Doğu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan türbe hiç sütun kullanılmadan sadece kerpiçle yapılmasından dolayı da ender eserlerden biri. Türbenin dış duvarları ve kubbelerindeki renkli seramik ve sırlı boyalı yazılarda günümüze kadar orjinal haliyle kalmayı başarmış. Dış duvarlardaki geometrik sembollere benzetilerek yapılmış olan eserlerin hepsi yazılıdır. Türbenin üzerine işlenen ayetler ve türbeyi yapan ustaların isimleri Timur tarafından özenle korunarak günümüze kadar gelmiş. Yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki binada 22 inziva odası bulunuyor. İki katlı olan binada 35 oda bulunuyor.
"TOY KAZAN"
Türbenin en önemli iki eserinden biri hemen girişte bulunan "Toy Kazan" ve Timur'un savaşlara çıkarken kullandığı sancak. 14. Asırda Timur tarafında Azeri bir ustaya yaptırılan kazan iki ton ağırlığında ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde.
Demir, kurşun, kırmızı bakır, tunç ve altın gibi madenlerin birleşiminden yapılan kazan 3 ton su alabiliyor. 1936 yılında Rusya'nın Petersburg şehrine tamir için götürülen kazan daha sonra Kazakistan'ın bağımsızlığını almasından sonra tekrar yerine getirilmiştir.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.