Arif Sağ’dan ahlaksızlığa “Şeker Oğlan”lı destek!

Arif Sağ’dan ahlaksızlığa “Şeker Oğlan”lı destek!
Sivas olaylarında Madımak Oteli’nden sağ kurtulan ve adı bu olayla ilgili çok sayıda iddiaya karışan Arif Sağ’ın yıllardır sakladığı bir plağı ortaya çıktı.

Ali ŞİNASİ'nin haberi...

1970’ten bu yana çıkardığı bütün plakları, kasetleri, katkı sağladığı film müziklerini dahi iftiharla “eserleri” arasında sayan Arif Sağ, 1977’de çıkardığı “Şeker Oğlan” adlı müstehcen efektli ve dramalı plağını ise sanat çevrelerinden büyük bir titizlikle gizledi.

2 Temmuz 1993’teki Sivas olaylarında Madımak Oteli’nde bulunan ve adı bu olayla ilgili çok sayıda iddiaya karışan Arif Sağ’ın yıllardır sakladığı bir plağı ortaya çıktı. 1970’den bu yana çıkardığı bütün plakları, kasetleri, katkı sağladığı film müziklerini dahi iftiharla “eserleri” arasında sayan Arif Sağ, 1977’de çıkardığı “Şeker Oğlan” adlı plağını ise sanat çevrelerinden büyük bir titizlikle gizledi. 

O dönemde Türk sinemasında ahlaksız ve sapık filmler dönemi yaşanırken, plak sektöründe de hem kapak tasarımları olarak hem de içerikte kullanılan “sesli drama” bölümlerinde her türlü ahlaksızlığa yer veriliyordu. O dönem gerek film, gerekse plak sektörünün neredeyse tamamı söz konusu furyaya esir olmuş, kendini bu ahlaksızlık akımından korumak isteyen çok sayıda saygın sanatçı işsiz kalmıştı. Ancak bu furyaya esir düşenler de vardı. Bunlar arasında bugün hâlâ sahne, ses ve sinema sektöründe önemli yer tutan kişiler de bulunuyor. Bunlardan birisi de Arif Sağ. Taverna müziği tarzında oyun havaları ve sözde dramalı bölümlerinde müstehcenliğin ve yozluğun zirve yaptığı bu plaklar furyasına Arif Sağ’ın da 1977’de “Şeker Oğlan” adındaki plakla katkı yaptığı ortaya çıktı.

ARİF SAĞ’IN “ŞEKER OĞLAN”I
O dönem “sapıklık ve ahlaksızlık furyası”ının simge isimlerinden Arzu Okay’ın çıplak resminin yer aldığı “Şeker Oğlan” adlı plak, Arif Sağ ve Doruk Onatkut Orkestrası’nın ürünü. Plağın orijinal kapağında Arif Sağ ve Doruk Onatkut’un isimleri de yer alıyor. Ahlaksız efektlerin ve dramaların yapıldığı, kapağında porno yıldızların resimlerinin kullanıldığı bu plaklardan birine de Arif Sağ’ın müziğiyle katkı sağladığı, ismini verdiği ve bundan para kazandığı bugün çok az kişi tarafından biliniyor. Sağ, söz konusu plakla ilgili görüşme teklifimize cevap vermedi.

PARASIZ VE İŞSİZ DE DEĞİLDİ
O dönem pek çok sanatçı ahlaksız furya yüzünden işsiz kalırken, Arif Sağ, devletin kendisine her zaman sahip çıktığı nadir isimlerden birisiydi. 1945 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesi Dallı köyünde dünyaya gelen Sağ, 1960’ların sonunda İstanbul’a geldiğinde Aksaray Musiki Cemiyeti’nde Nida Tüfekçi’nin öğrencisi oldu. 1970’lerin başında TRT kurumuna (İstanbul Radyosu) bağlama sanatçısı olarak girdi. Kısa süre sonra da devlet konservatuarında öğretim görevlisi oldu. Bu arada piyasada da çalışmaya devam etti. Yine bu dönemde bestelerini de pek çok sanatçıya vererek ekstra işler yaptı ve kendi çalıp okuduğu plaklar çıkardı. O dönemde yaptığı müziği, siyasi ve toplumsal bir içerik taşımazken, arabesk-fantazi tarzı denebilecek bir tarzı sürdürdü.

ARABESK-FANTAZİ ÇALIP KONSERVATUAR VE TRT’DE ÇALIŞAN TEK İSİM
1976 yılından itibaren Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda (İTÜ) öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Sağ, bu görevinden 1982 yılında ayrıldı. Sağ, 1987-1991 yılları arasında Ankara milletvekilliği yaptı. Bir taraftan arabesk-fantezi tarzı müzik yapıp, diğer taraftan TRT’de ve devlet konservatuarında çalışabilen tek isim olarak gösterilen Sağ, 1980’lerde ise tümüyle halk müziği ve toplumsal içerikli müzikal uğraşlara başladı. Sağ, halen bu tarzını sürdürüyor.

BİYOGRAFİLERDE ŞEKER OĞLAN’A YER YOK
Arif Sağ’ın, çıkardığı eserlerinde yer verdiği biyografisinde, tek başına çıkardığı kaset ve plakların yanı sıra, eşlik ettiği veya katkı sağladığı plak ve kasetleri bile anarken, “Şeker Oğlan” plağına hiç yer vermemesi dikkat çekiyor. Şeker Oğlan adlı bu plak Arif Sağ’ın eserleri arasında gösterilmezken; Taşı Toprağı Altın Şehir, Küstün Çiçek, Alişan, Hazal, Yılanların Öcü gibi filmler bile Sağ’ın katkı sağladığı eserler arasında yer alıyor.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.