Hollywood'un gözdesi, Türkiye'nin garibi

Hollywood'un gözdesi, Türkiye'nin garibi
Hollywood'un gözdesi Metin Güngör Türkiye'de garip kaldı

Harry Potter ve Da Vinci Şifresi gibi ünlü Hollywood filimlerinin dijital efektlerine imza atan Türk sanatçısı Metin Güngör, Türkiye'den destek göremediği için kırgın. Türk resim sanatının dönüm noktalarından birini oluşturan Fikret Mualla'nın hayat hikayesini sinema filmi haline getirmek için kolları sıvayan Yönetmen ve Yapımcı Güngör, çaldığı bütün kapıların kendisine kapatıdığını söyledi. 

Kültür Bakanlığı'na 2 kez başvuruda bulunan Metin Güngör, herhangi bir destek göremeyince kendi çabalarıyla Fikret Mualla'nın yaşam öyküsünü anlatan "Renklerde Kaybolan Hayat" filminin çekimlerini tamamladı. İçindeki en büyük yaralardan birinin de Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in ya da Kanuni'nin hayatını anlatan bir film çekmek olduğunu da ifade eden Güngör, "Ben Hollywod'da tam 15 sene film efektleri üzerine çalıştım, o dönemi elbette canlandırabilirim. Ben burdayım hadi yapalım." şeklinde konuştu.

Türkiye'de gerçek anlamda sanata değer verilmemesinden yakınan Güngör, "Yaklaşık 2-3 yıl önce Kültür Bakanlığı'na başvuruda bulundum. Herhalde geyik muhabbeti oluşturan ya da duygusal bir aşk hikayesi oluştursaydım çok daha farklı olurdu. Çok zorlandık ve hala da zorlanıyoruz." dedi.

Film projesinin doğuşu hakkında da bilgiler veren Güngör, kendisi gibi ressam olan Fikret Mualla'ya olan ilgisinin akademi yıllarında ortaya çıktığını ve daha sonrasında da böylesi bir filmi yapmak için sürekli olarak araştırmalarda bulunduğunu belirtti. Filmin konusuna ilişkin ip uçları veren ancak ayrıntılardan bahsetmeyen Güngör, "Fikret Mualla'nın bilinen ve bilinmeyen yönlerini yansıttık. Doğduğu günden itibaren Türkiye dışına çıkışına kadar filmde anlatacağız. Dramatik hayatını ele alacağız ve filmde insan olan Fikret Mualla'yı göreceksiniz. Onunu aşklarını anlatacağız." şeklinde konuştu.

Yapım aşamasında kendilerini zorlayan konuların başında 1903 ve 1967 yılları arasında geçen filmin mekanlarının yeniden canlandırılması olduğunu söyleyen Güngör, filmde karakterlerin oluşturulması konusunda da sıkıntı yaşadıklarına vurgu yapıyor ve ekliyor, "Picasso'yu Okan Bayülgen canlandırdı ve iyi de oldu. Çünkü Bayülgen'in yüzü bu role oldukça uydu. Onu biraz yaşlandırdık ve Picasso yaptık. Aslında bir avatajımız daha vardı o da, Bayülgen'in Fransızca bilmesiydi."

"Renklerde Kaybolan Hayat" filminin çekimlerini tamamlayan Güngör, maddi olarak kimseden destek görmediği için dostlarıyla birlikte filmin montajını tamamlamaya çalışıyor. Güngör son olarak, filmin 2010 yılında hazır olacağını ve Cannes Film Festivali'ne göndereceklerini sözlerine ekledi.

Van'da dünyada gelen Yönetmen ve Yapımcı Metin Güngör, çocukluk ve gençlik yıllarını İstanbul'a geçirdi. Güzel Sanatlardan mezun olduktan sonra Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda bir süre oyunculuk eğitimi alan Güngör, 1987 yılında Londra'ya giderek orada Lee Strasberg Stüdyosu'nda 3 yıl olunculuk dersleri gördü. 1997 yılında Kanada'da Sheridan College'de bilgisayarlı animasyon ve özel efektler üzerine master eğitimi gördü. Halen Londra'da yaşamını sürdüren Yönetmen ve Yapımcı, "Renklerde Kaybolan Hayat" filmini tamamlamak için çalışıyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.