Bu dergi kıyamet korkusundan abone yapmıyor

Bu dergi kıyamet korkusundan abone yapmıyor
“Kıyamet kopma ihtimali nedeniyle abonelik şarlatanlığına lüzum görülmedi”. İstanbul’da yayımlanan “İzdiham” bu ilginç gerekçeyle abone kabul etmiyor.

Aylık kültür-sanat dergisi “İzdiham”ın altıncı sayısı çıktı. Farklı tarzı ve sloganlarıyla dikkati çeken dergi abone yapmıyor. Bunun sebebi de adı “fünye” olarak değiştirilen derginin künyesinde “Kıyamet kopma ihtimali nedeniyle abonelik şarlatanlığına lüzum görülmedi” cümlesiyle izah ediliyor.

İSTANBUL’DA İZDİHAM ÇIKTI
“İstanbul’da izdiham çıktı” esprilerine yol açan ve “Küfür, serserinin sadakasıdır”, “kimseye bir sözümüz yoktur”, “cesaretin var mı tedirgin etmeye evreni?” sloganlarını kullanan derginin “Ağustos-Eylül” tarihli son sayısında altı şiirle “korku” üzerine çeşitli denemeler yer alıyor.

Genel Yayın Yönetmenliğini Bülent Parlak’ın, Yazı İşleri Müdürlüğünü Özer Turan’ın yaptığı derginin bu sayısında Kafka, Alfred Hitchcock, Virginia Woolf ve Guy de Maupassant ilgili yazılar da bulunuyor. “Mutsuz ve karanlık bir portre: Guy de Maupassant” başlıklı denemede Maupassant’ın Eyfel Kulesinden nefret etmesi şu ilginç anekdotla anlatılıyor;

EYFEL KULESİNDEN NEFRET EDEN FRANSIZ YAZAR
“Çok zekiydi Maupassant. Modern edebiyatın kurucularından biri sayılmasında zekâsının büyük önemi vardı. İçinde bulunduğu hayattan memnun değildi. Çevresini sürekli izliyor ve insanları kelimelerle hareket ettiriyordu. Paris’ i çok seviyordu; ama Eyfel Kulesi’nden nefret ediyordu. Bu nefret onu kendine çekmişti; Maupassant her gün Eyfel kulesi’ ne gidiyor, oradan insanları, tabiatı izliyor ve öykü yazıyordu. Bir gün yanına gelen birisi ona:

- Mösyö, bu kuleden nefret ettiğinizi söylüyorsunuz; ama hergün buraya gelip yazıyorsunuz, dedi. Maupassant, deyim yerindeyse lafı gediğine koyan bir cevap verdi:

- Bu şehirde bu iğrenç yapının gözükmediği tek yer burası.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.