Batman'da 4 bin yıllık tarihi bulgu

Batman'da 4 bin yıllık tarihi bulgu
Batman Kuriki Höyüğü'nde 4 bin yıllık tarihi bulgulara rastlandı

Batman merkeze bağlı Oymataş köyünde sürdürülen kazı çalışmaları, 43 derece sıcağa rağmen devam ediyor. İl merkezinde ilk kez yapılan kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Elif Genç başkanlığında sürüyor. Dr. Genç, bir aylık çalışma ile 3 bin ile 4 bin yıllık bir tarihi dokuyu ortaya çıkardıklarını kaydetti. 

Bu ay sonuna kadar devam edecek çalışmalarda daha eski bulgulara ulaşabileceklerini ifade eden Genç, "İnsanlık tarihi bilindiği üzere su kenarlarından başlamaktadır. Oymataş Kuriki kazı alanı da Dicle Nehri ile ve Batman Çayı'nın birleştiği alanın hemen dibinde bulunuyor. Bu mevkide ilk kez bu denli ciddi bir çalışma sürdürüyoruz." dedi.

21 kişilik kazı ekibinde Dumlupınar, Boğaziçi, Pamukkale ve Cumhuriyet Üniversitesi'nin yanı sıra İtalyan Floransa Üniversitesi'nden arkeolog, antropolog ve biyologlar görev alıyor.

İtalyan ekibinden Dr. Stafan Walsini ve Dr. Agusino Kuriki, çalışmalardan milattan önce ilk çağlara ait tarihi bulguların çıkacağından umutlu olduklarını ifade etti. Kazı ekibine moral vermek için ziyarete giden Batman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şemsettin Gülmüş, çalışmaları yerinde inceledi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.