Çinli bayan, Türk geleneklerine göre evlendi
Çin'de özel bir Türk şirketinde çalışan Yang Xiaotong, Türk adetlerine göre evlenmek için Kırıkkale'ye geldi. Çin'de çalışan Harun Yaşar'la hayatını birleştiren Yang Xiaotong, ismini de Hatice olarak değiştirdi.
Kızının Müslüman olmasının kendi kararı olduğunu açıklayan anne Yang Nilan Xiaotong, çevrenin, kızının Müslüman olmasına saygı gösterdiklerini ifade ederek, "Kızım Hatice Müslüman olduktan sonra köklü değişiklikler oldu. Anne ve babasına saygısı arttı. Çevresine bakış açısı değişti. İnsanlara sevgisi daha da arttı." dedi.
Karşıyaka Mahallesinde yapılan düğünde ilk olarak gelin Hatice Yaşar ile damat Harun Yaşar'ın kınaları yakıldı. Daha sonra gelin ve damadın önünde çamurdan yapılan bir testi kırıldı. Çinli gelin Hatice Yaşar'a evine sıkı sıkıya bağlı olması için duvar kapısına çivi çaktırıldı. Ardından gelin ve damadın kucaklarına çocuklar verilerek, birçok çocukları olması için temennide bulunuldu. Daha sonra Hatice ve Harun çifti piste gelerek müzik eşliğinde oynadılar. Oyuna Çinli gelinin annesi Yang Nilan Xiaotong da eşlik etti.
Çin'in ticaretiyle ünlü şehri Guangzholı şehrinde özel bir Türk şirketinde danışmanlık yaptığını açıklayan Harun Yaşar, eşi Hatice Yaşar ile aynı şirkette çalıştıklarını ve eşinin evliliğini Türk adetlerine göre yaptırmak istemesinden dolayı memleketi Kırıkkale'ye geldiklerini söyledi. Eşi Hatice'nin Türk insanını çok sevdiğini söyleyen Harun Yaşar, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyaretinde, Gül'e danışmanlık yaptım. Bu sırada eşimin Türklere karşı ilgisi bir kez daha arttı. Çin'de faaliyet gösteren Türklerle diyalogunu geliştirdi. Ardından düğünü Türk adetlerine göre yaptırmak istediğini açıkladı. Annesi Yang Nilan Xiaotong ile birlikte Türkiye'ye geldik." dedi.
Eşinin İslam'la ilk İngiltere'de tanıştığını açıklayan Yaşar, "Ardından memleketi Çin'e geldi ve bir Türk şirketinde danışmanlık yapmaya başladı. Burada eşimle tanıştım. Birbirimizi sevdik. Daha sonra Kur'an-ı Kerimi okumaya başladı. Okumadan önce belli bir inancı yoktu. Kur'an-ı Kerimi okudukça İslam'a ilgisi arttı. Ardından Müslüman oldu." şeklinde konuştu.
Kur'an-ı Kerim'den çok etkilendiğini açıklayan Hatice Yaşar, "İlk Müslümanlığı İngiltere'de tandım. Burada pek fazla ilgilenmedim. Tekrar memleketim Çin'e geldim. Burada bir Türk şirketinde çalışmaya başladım. Burada çalışan insanların yaşayış tarzları beni çok etkiledi. Kur'an-ı Kerimi öğrenmeye ve anlamaya çalıştım. O arada eşimle tanıştım. Eşimin bana davranışı çok hoşuma gitti. Evlenmeye karar verdim ve Müslüman oldum. Dünya'da İslam'ı en iyi Türklerin yaşamaya çalıştığını gördüm. Çin'de bulunan bazı Türkler'in yaşam tarzı olağan üstüydü. Ardından Türk örf ve adetlerine göre evlenmeye karar verdim." diye konuştu.
Kızının Müslüman olmasının kendi kararı olduğunu açıklayan anne Yang Nilan Xiaotong da "Çevrem, kızımın Müslüman olmasına karışmadılar, fakat bir anlamda veremediler. Kızım Hatice Müslüman olduktan sonra köklü değişiklikler oldu. Anne ve babasına saygısı arttı. Çevresine bakış açısı değişti. İnsanlara sevgisi daha da arttı." dedi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.