Kırıkkale'de Osmanlı mezarları bakıma alındı
Otlarla kaplı olan mezarlar, belediye çalışanları tarafından temizleniyor.
Yaklaşık 300 yıllık olduğu tahin edilen mezarlar, Çelebi ilçesi Gülveren Mahallesi'nde şehir mezarlığının içinde bulunuyor.
İlçe tarihinin geçmişlere dayandığını açıklayan Çelebi Belediye Başkan Vekili Mustafa Şener, şehir mezarlığı içinde bulunan Osmanlı dönemine ait mezarların bakımının yapılmaya başlandığını söyledi.
Bol yağış nedeniyle otların diz boyuna yaklaştığını açıklayan Mustafa Şener, "Otlar mezarları kapatmaya başladı. Bunun üzerine ekiplerimizle mezarları temizlemeye başladık." dedi.
Tarihin toplumların ve insanlığın hatıra defteri olduğunu vurgulayan Şener, "İnsanoğlunun bıraktığı her iz bir sonraki kuşağın yolunu aydınlatır. Yeni kuşağın yapması gereken sadece bu izleri doğru yorumlamaktır. Böylece öncekilerin yaşadıklarını tekrar yaşamak zorunda kalmadan yaşam standardını daha ileri götürebilirler. Tarihini bilmeyen toplumlar, sadece günlük seyrin rüzgârına göre hareket ederler. Daha önce yapılmış bir hatayı tekrar yaşayabilirler. böylece hem kendilerine hem sonraki nesillere zaman kaybı ve acı yaşatırlar. bu anlamda tarih bir tecrübedir." şeklinde konuştu.
Tarihi yazıtları ve izleri çok olan toplumun güçlü olduğunun altını çizen Şener, "Bu yazıtlardan ve izlerden en iyi şekilde yararlanan toplum medeni bir toplumdur. insan bir engelle karşılaştığında geriye doğru giderek hız, güç ve açı kazanarak koşar engeli geçer. Tarihte toplumların önüne çıkan engelleri aşabilmesi için geriye yani tarihine dönmesi ve oradan güç ile hız alarak önündeki engeli kolayca aşmasını sağlaması bakımından önemlidir." diye konuştu.
Mezarlar, öğretmen ve tarih araştırmacısı Bekir Şener tarafından davet edilen Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü'nden Arkeolog Tahsin Saatçi ve Müze Araştırmacısı Mehmet Sevim tarafından incelendi.
Araştırmalar soncunda mezarın bir tanesinin mermerden yapıldığı, arka yüzünün iki daireyle süslü olduğu, 2. Mahmut döneminden kaldığı tespit edildi.
İkinci mezarı inceleyen arkeologlar, mezarın mermerden yapıldığını ve kavuk kısmının silindirik süslemelerden oluştuğunu belirledi.
Arkeologlar mezarın 1. Abdülhamit zamanına ait olduğunu söyledi.
Üçüncü mezarın ise kireç taşından yapıldığını, baş ve ayak kısmında değişik süslemelerle kaplı olduğunu, alın kısmında 'Muhammed' yazısının bulunduğunu belirten arkeologlar, mezarın kenarlarında kılıç motifinin çizili olduğunu açıkladı.
Mezarın 2. Abdülhamit döneminden kaldığı kaydedildi.
Dördüncü mezar ise diğer mezarlardan gösterişsiz olduğunu ifade eden arkeologlar, mezarın yanında anlamsız geometrik süslemelerin yer aldığını ve mezarın 2. Abdülhamit döneminden kaldığı ifade etti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.