Öğrenciler tarihi gün ışığına çıkartıyor

Öğrenciler tarihi gün ışığına çıkartıyor
Üniversitelerin arkeoloji bölümünde okuyan binlerce öğrenci, yaz tatillerinde kazı çalışmalarına katılarak tarihi aydınlatıyor. Öğrenciler, okulda aldıkları teorik eğitimi kazılarda pratik anlamda uygulanma imkânı buluyor. 

Arkeoloji bölümü öğrencileri, diğer bölümlerden farklı olarak yaz aylarında kazı çalışmalarına katılıyor. Teoriden, pratiğe geçen çalışma koşullarından dolayı sabır ve direnci öğrenen öğrenciler, buna paralel olarak da öğrenimin daha ilk yılından başlayarak tecrübeler kazanıyor. Öğrenciler, burada kazıların nasıl yapıldığı, kazılarda çıkan bulguların hangi metotlarla incelendiğini uygulamalı olarak görüp, öğreniyorlar. 

Anadolu'nun ve dünyanın en önemli tarih öncesi yerleşim merkezlerinden biri olan Çatalhöyük'te; İngiltere, Amerika, Polonya, Almanya gibi ülkelerin değişik üniversitelerinden öğrenciler kazı yapıyor. Her yıl 22 ülkeden yaklaşık 120 civarında arkeolog ve öğrenci buradaki çalışmalara katılıyor. Çatalhöyük Araştırma Projesi kapsamında 3 yıldır üniversite öğrencileri, kazı çalışmalarında hünerlerini sergiliyor. 

Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Çatalhöyük'te çalışmaktan son derece mutlu olduğunu dile getirdi. 

Üniversitelerle işbirliği içinde hem tarihi dönemlere tanıklık ettiklerini hem de öğrencilere faydalı olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ian Hodder, "Üniversite ile çok yakın bir çalışma programımız var. 3 yıl boyunca öğrenciler burada kazılara katıldı. Yeni anlaşma ile de bu yıl 4, gelecek yıl 8 öğrenci kazılarda görev alacak. Öğrenciler, kazıların nasıl yapıldığı, kazılarda çıkan bulguların nasıl incelendiğini uygulamalı olarak görüp, öğreniyorlar. Her yıl ortalama 22 ülkeden 120 civarında arkeolog ve öğrenci buradaki çalışmalara katılıyor. Öğrenciler bilim adamlarından yeni şeyler öğreniyorlar. Buradaki çalışmaların öğrencilerin gelecekteki kariyerlerine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise öğrencilerin kazıları yürütmekte olan ekiple koordineli çalıştığına değindi. Öğrencilerin dünyaca ünlü arkeologlarla tanışma ve tecrübelerini paylaşma imkânı bulduklarını aktaran Rektör Okudan, "Bu paylaşımın öğrencilere büyük ayrıcalık sağlayacağına inanıyorum. Bu yıl Çatalhöyük ekibi ile TÜBİTAK destekli bilimsel bir araştırma projesi hazırlıyor. Projenin kabul edilmesi ile kazılardaki çalışmalar daha bilimsel bir boyut kazanacak." şeklinde konuştu. 

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde okuyan 4. sınıf öğrencisi Ramazan Gündüz de arkeolojik kazıya katılmak öğrenimini olumlu etkilediğini dile getirdi. 

Kazılarda sosyalleşme anlamında çok büyük adımlar attıklarını belirten Ramazan Gündüz, "Burada İngiltere, Amerika, Polonya, Almanya gibi değişik ülkelerden gelen ekiplerle birlikte çalışıyoruz. Kazı alanında ve laboratuarlarda her türlü imkânın olması bizim için bir avantaj. Çünkü Türkiye'deki çoğu kazı alanında bu şekilde bir yapılanma yok." ifadesini kullandı. 

Arkeoloji Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Numan Arslan ise mesleki tecrübe açısından arazi ve laboratuvar çalışmalarının kendilerine büyük katkı sağladığını belirtti. 

Yaklaşık 6 hafta sürecek olan kazılarda büyük bir deneyim kazanacaklarını aktaran Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kazılar, üniversitede aldığımız teorik eğitimin pratik anlamda uygulanması için çok önemli. Edinilen bilgilerin oturmasında yardımcı oluyor."



(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.