Türkiye, Batı'dan batıyor!
Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma Merkezi (EBAMER) Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Batı Anadolu her yıl bir milimetre batarken, Ege 2,5 cm kayboluyor. Doğu Anadolu ise yükseliyor." dedi. İzmir'in doğal afet riski konusunu masaya yatıran EBAMER Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu, bu konuda en az Japonya kadar önemli bir bölgede bulunduğumuzu ifade etti.
Türkiye'de ve İzmir'de yaşanan depremlerle ilgili bilgiler veren Uluğ, Afrika kıtasının Türkiye doğru kayıp Kuzeyle araya sıkıştırdığını, Kuzeyini ittiremeyen Türkiye'nin ise batısını her yıl bir milimetre batırdığını söyledi. Uluğ, "Bu sıkışmalar nedeniyle Doğu Anadolu devamlı dağlık hale geliyor, yükseliyor. Buna karşılık, Batı Anadolu'da her yıl yaklaşık 0,92 mikron neredeyse bir milimetre çökme meydana getiriyor. Batı Anadolu'ya göre Ege sahilleri ise her yıl yaklaşık 2,5 santimetre yok oluyor."dedi.
Karadeniz bölgesinin, Güney Anadolu fayı etkisinde olduğunu bu yüzden batma durumu bulunmadığını kaydeden Uluğ, "Ama Karadeniz bölgemiz depremsellik açısında çok yoğun bölgemiz değil. Akdeniz de etkileniyor ama en çok ege etkileniyor. Bu örneğin batıya giden tren vagonu düşünün onun önü yani. Hem bu hareketler önemli hem de zemin kötü. Bunun sonucunda felaket büyüyor." şeklinde konuştu.
İzmir ve çevresinde 10'dan fazla fay hattı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uluğ, bu fayların her zaman bir deprem üretebileceğini belirterek, ''Bu depremin öyle 7 - 7,5 büyüklüğüne çıkması da gerekmiyor, mütevâzi boyuttaki bir deprem dahi şehre ciddi anlamda zarar verebilir.'' diye konuştu. Anadolu'nun coğrafi güzellikleri ve zenginlikleriyle şanslı bir bölge olmasının yanında dünyanın en etkin yer hareketlerinin arasında sıkışmışlığıyla da dikkati çektiğini belirten Uluğ, Türkiye topraklarının yüzde 92'sinin, sanayi merkezlerinin yüzde 98'inin, barajların yüzde 93'ünün deprem bölgesinde yer aldığını ve nüfusun yüzde 95'inin deprem kuşağındaki alanlarda yaşadığına da ifade etti. Türkiye'nin 2006'dan sonra 2009'a kadar çıkacak deprem haritasında Ege'nin tamamının kırmızı olduğunu anlatan Prof. Dr. Uluğ, harita için verilerin hazır olduğunu, sadece haritanın çizilmediğini, Ege Bölgesi'nin de Türkiye'deki 1. derece deprem kuşağında yer aldığını ve deprem açısından büyük riskler taşıdığını belirtti.
Ege Bölgesi'nde yer alan İzmir'in de aynı tehdit altında olduğunu belirten Prof. Dr. Uluğ, İzmir'de sık aralıklarla meydana gelen hafif şiddetteki depremlerin bölgedeki büyük ve yıkıcı bir deprem oluşumunu engellediği yönündeki bilgilerin doğru olmadığını, 6,5 büyüklüğünde bir depremin dahi çok ciddi zarar verebileceğini kaydetti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.