Binlerce insan beyaz giyip ne yapıyor?
Beyaz Kardeşlik olarak tanınan cemaat her yıl Ağustos ayında farklı ülkelerden gelen üyeleriyle Panevritmi dansı oynuyor. Panevritmi, en çok tanınan Bulgarlardan biri olan Petır Dınov'un bir öğretisi. 19 ve 20. yüzyılda yaşamış olan Dınov, "Hristiyanlığı temelini alarak tabiatla uyum içinde yaşamayı, doğanın enerjilerinden yararlanmayı, doğru duygu ve hareketler içeren" bir ekol meydana getirmiş.
Amerika'da din öğretiminin yanında kendi ülkesine tıp doktoru olarak geri dönen Dınov, kendi yolunu kurarak fiziki bedenin ruhi yapısını aynı anda geliştirmek için Panevritmiyi tasarladı. Panevritmi, Beyaz Kardeşliğe göre güneş ışığı ile iklimim insana en iyi enerjiyi verdiği 22 Mart-22 Eylül döneminde açık havada oynanıyor. Petır Dınov'un belirlediği başlıca amaç, "insanı doğaya döndürmek, insana izlemesi gereken yolu hatırlatmak ve hangi yönde gelişmesi gerektiğini göstermek". Panevritmi, genel kozmik ritim anlamını taşıyor. 28 farklı hareketten oluşuyor ve gezegenlerin dönmesinden esinleniyor. Genellikle keman ve sözlü müzikle oynanan panevritmine katılanlar saatin ters istikametinde hareket ederek başlıca güneşin ışınlarını tasvir ediyor. Beyaz Kardeşlik ismini dans esnasında giydikleri beyaz elbiselerden alıyor. Panevrtimi sırasında Dınov'un beslediği 160'tan fazla şarkı ve melodi seslendiriliyor
Panevrtitmiye görmek için ülkeden ve yurtdışından birçok insan geliyor. Bazıları bu ilginç geleneği izleyebilmek ve kameraya kaydedebilmek için helikopterle, bazıları paraşütle kuş bakışı için uçmayı ihmal etmiyor.
Bu yıl Petır Dınov'un müritleriyle Rila'daki 2 bin metre üzerindeki yükseklikte oynadıkları ilk Panevritmi'nin 80 yılı kutlanıyor. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.