Çukurova sanayicisi akademisyenlerle çalışacak
Araştırma-geliştirme çalışmalarına önemli katkısı olacak Çukurova Teknokent, sanayicinin yeni umudu oldu. Firmalar, üniversite bünyesindeki 2 bin akademisyenden istediğiyle çalışabilecek. Ayrıca, üniversitenin bölümlerine ait laboratuvarlar, bilgisayar ve donanımları da firmalar kullanabilecek.
Çukurova Teknokent'in temelleri 5 yıl önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapılmasıyla atıldı. Çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından bakanlığın onaylamasıyla teknokent binasının yapımına iki yıl önce başlandı. Yüzde 90'ı tamamlanan binanın önümüzdeki günlerde tamamlanmasıyla, firmalar teknokentte yerlerini almaya başlayacak. Şimdiden yaklaşık 10 firma müracaat yapmış durumda.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, firmaların, sağlanan cazip imkanlar sebebiyle teknokentte ilgi göstereceğini ve ikinci binanın da kısa sürede yapılacağını söyledi. Rektör Prof. Akınoğlu, Teknokent'e akıllı ev ve ofis cihazları, biyoteknoloji, çevre teknolojisi, elektronik, enerji, endüstriyel otomasyon, güvenlik, ileri malzemeler, iletişim, kimya, medikal teknoloji, mekatronik, mobil cihaz yazılımı ve geliştirilmesi, nanoteknoloji, otomotiv, organik tarım, polimerler, savunma sanayi, tarım makineleri, telekomünikasyon ve yazılım firmalarının yer alacağını söyledi.
Şimdiye kadar başvuru yapan firmalar arasında ağırlıklı olarak yazılım firmalarının bulunduğunu vurgulayan Akınoğlu, "Çukurova Bölgesi'nde daha etkin bir üniversite-sanayi işbirliği sağlamayı amaçlıyoruz. Teknokentlerde daha fazla araştırma yapılabilmesi imkanının oluşturulması ve yapılan araştırmaların ekonomik değere dönüşebilmesi konusunda üniversitenin gelişmiş insan gücü ve altyapı olanakları kullanılacak. Rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara sunularak, üniversite-sanayi arasında bir sinerji oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Bölgesel ve uluslararası rekabet gücü yüksek ileri teknoloji üreten ve kullanan teknokentin Çukurova Bölgesi'nde ve Türkiye'de, bilimin uygulamaya aktarılmasına en uygun ortamı sağlayacağını vurgulayan Akınoğlu, "Amacımız, Türkiye ve Adana'daki ileri teknoloji araştırmalara ve çalışmalara destek vererek bunları ilerletmek. Teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği destekleyerek yeni şirketlerin doğmasına katkıda bulunmak, mevcut şirketlerin sayısını artırmak. İleri teknolojiyi kullanan şirketlere üniversite içinde araştırma ve teknoloji transferi için uygun ortamı oluşturmak. Araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı sağlamak. Araştırma-geliştirme ve yazılım yeteneği olan uluslararası firmaların bölgede yer alması için teknolojik altyapı sağlamak." dedi.
FİRMALARA SAĞLAYACAĞI AVANTAJLAR
Prof. Dr. Akınoğlu, genel müdür düzeyinde yönetimi olacak teknokentin bağımsız birim olarak 40 firma kapasitesine sahip olduğunu, ancak kiralanan bir yerde birkaç firmanın birlikte faaliyet gösterme şansının da bulunduğunu hatırlattı. Teknokette yaklaşık 600 kişinin istihdamının sağlanacağını aktaran Akınoğlu, teknokentte faaliyet gösterecek firmaların bazı avantajları olacağını aktardı.
Akınoğlu, "Bölgede faaliyet gösterecek arge firmaları 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası kapsamında 2013 yılı sonuna kadar Kurumlar ve Gelir Vergisi'nden muaf olacak. Bu muafiyetin 2023 yılına kadar uzatılması planlanıyor. Firmaların burada istihdam ettiği personelin sigorta ve vergilerini devlet karşılayacak. Firmalar üniversitenin danışmanlık, eğitim, konferans, kongre sarayı, sergi salonu, altyapı, güvenlik, bakım, onarım, temizlik ve itfaiye hizmetlerinden faydalanacak. Firmalar, üniversitenin 2 bine yakın akademik kadrosundan istediği ile çalışma imkanını elde edecek. Üniversitenin bölümlerine ait laboratuar, bilgisayar donanımları da bu kapsamda kullanılabilecek."
NASIL BAŞVURU YAPILIR ?
Çukurova Teknokent'ten yer alıp araştırma geliştirme çalışması yapmak isteyen firmalar, teknokentin yönetimine başvuru yapacak. 4 katlı ve her katında farklı metrekarede 10 oda bulunan Teknokent binasından firma istediği boş kalan yeri kiralayabilecek. Kira bedeli ise metrekareye aylık 12 dolar olarak belirlendi. 3 dolar da genel giderler için talep ediliyor. Firmalar yapacakları projeleri, teknokent yönetimine sunarak burada kaç eleman çalıştıracağını, ne kadar süreyle faaliyette bulunacağını da belirtecek. Teknokent yönetimi de firmaların araştırma geliştirme çalışması doğrultusunda faaliyet gösterdiğini Maliye Bakanlığı'na bildirecek. Firmalar, beraber çalışmak istedikleri akademik personeli de teknokent yönetimi aracılığıyla talep edebilecek.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.