Ruslar, tarihî savaşlara merak sardı

Ruslar, tarihî savaşlara merak sardı
Ruslar kılıç kalkana merak sardı, tarihi savaşlar oyun olarak canlandırılıyor

Bine yakın Rus genci kılıç, kalkan, mızrak kullanarak tarihi savaşları canlandırıyor. "3. Voinovo alanı Festivali" için Moskova'nın 110 kilometre batısındaki Ruza şehrinde bir araya gelen bine yakın genç 11. yüzyılda Rusya'da yaşanan tarihi savaşları detaylarıyla canlandırıyor. Kadınlar da tarihi dönemin yemeklerini pişirerek lojistik destek sağlıyor. 

On birinci asırda, tam 993 yıl önce Yaroslav Mudriy'ın kampında askerler Svyatopolk (Işık Alayı) birliklerine karşı acımasız bir savaş gerçekleştirdi. İki Rus prensin meydan savaşı tam üç ay boyunca sürmüştü. Yaroslav Mudriy askerleri ile birlikte, Syatopolk'u mağlup etmişti. Gerçek hayatlarında inşaatçı, bilgisayar programcısı ve tarih öğretmeni çalışan insanlar, savaş oyununda ülkesini korumaya çalışan kahramanlara dönüşüyor.

Savaşın nasıl biteceğinin her zaman belirsiz olduğunu anlatan "Resnot" Tarih Restorasyon Kulübü yöneticisi Konstantin Subbotin, "Bizim burada düzenlediğimiz savaşlarda da bazen talih kimden yanaysa, savaşı o kazanıyor. Bazen, tarihe uygun şekilde canlandırmalar gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Tarihi savaşların canlandırılması için ekipler çok iyi hazırlık çalışmaları yürütüyor. Canlandırmada her adımın tarihe uygun şekilde gerçekleşmesine dikkat ediliyor. Ancak savaşçılar meydana her çıktıklarında ilk defa çıkıyormuş gibi davranıyor ve adeta Rusya'nın tarihi onlara bağlıymış gibi kıyasıya mücadele ediyor. Savaşçılar ara sıra canlandırmalara kendilerinden de bazı hareketler katmayı ihmal etmiyor.

Erkekler savaşı canlandırmaya çalışırken, kadınlar da aşçılık hünerlerini konuşturuyor. Sofralar et, nohut çorbası ve baldan yapılan keklerle süsleniyor. Yemekleri için sadece 11. yüzyıla ait malzemeleri kullandıklarını belirten "Gümüş Kurt" ekibinin üyesi Nadejda Malışava, "Malzemeleri, canlandırmasını yaptığımız bölgede var olduğuna dair kesin bir arkeolojik kanıt bulunması halinde yemeklerimiz için kullanıyoruz. Aksi takdirde o malzemeleri kullanmıyoruz." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.